Održana šesta izložba sira u Križevcima
U sklopu izložbe proglašeni su i rezultati ocjenjivanja stručnog povjerenstva pod vodstvom predsjednice stručnog povjerenstva prof. dr. sc. Jasmine Havranek, koje je održano 12. listopada 2009. u Zavodu za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kvaliteta sireva utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sistemu, a u skladu s „Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“. Od ukupno 42 ocijenjena uzorka, 41 sira i jednog vrhnja, dodijeljena su 34 odličja: 14 zlatnih, 9 srebrnih i 11 brončanih. To znači da je preko 80 % od ukupnog broja sireva ocjenjeno i nagrađeno nekom od medalja, od koji je pak preko 40 % zlatnih.
Šampion ocjenjivanja je Valentina Cvetko iz Miholca za kravlji dimljeni sir s mješavinom začina. Za najbolji sir prema izboru posjetitelja izabran je sir u tipu gaude Srednje gospodarske škole, što je i dokaz da interes posjetitelja za ovim sirom još uvijek ne opada jer je već u nekoliko navrata osvajao simpatije publike. Kod izbora najuređenijeg štanda, komisija sastavljena od novinara dodijelila je titulu najuređenijih Osnovnoj Školi Ljudevita Modeca iz Križevaca te Ivici Hlebiću iz Miholca. Uz degustaciju i prodaju sireva proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije pažnju je plijenio upravo nastup djece OŠ Ljudevita Modeca s prigodnim programom i scenskim nastupom nazvanim “Plodovi zemlje”, a što se odlično uklopilo u izložbu sira. Tijekom izložbe održana je i promocija novog Kataloga Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije“Prgica”.
Osim dodjele plaketa i medalja najboljim sirevima i sirarima, nagrade su dobivali i posjetitelji, a sretni dobitnici su kroz prigodni program i izvlačenje tombole dobili razne vrste sireva od svih izlagača na manifestaciji.
Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci te Komunalno poduzeće Križevci.
Dario Zagorec, viši stručni savjetnik za stočarstvo
0 komentara
Napišite komentar