Sirarstvom protiv recesije

Podnesena su još četiri zahtjeva MPRRR-u za izgradnju i opremanje sirana. Osim toga, u Križevcima se nalazi i sirana Srednje gospodarske škole (Mljekarski praktikum) za proizvodnju sira, odnosno za praktičnu nastavu đaka SGŠ-a, ali i za obrazovanje odraslih kroz specijalističke seminare.

sirarstvo2.JPG


Koristeći sve metode savjetodavnog rada u radu s obiteljskim gospodarstvima – proizvođačima sira na području Koprivničko-križevačke županije – u posljednjih sedam godina strpljivog rada vidljivi su i konkretni rezultati.

Savjetodavci su kroz individualne metode savjetovanja i grupne metode – od rada sa studijskom grupom, udrugom sirara Prgica, posjeta jednog gospodarstva drugim gospodarstvima, radnih izleta, sajmova, izložbi sireva, priredbi i natjecanja, predavanja i specijalističkih tečajeva sirare učili novim vještinama.

Stoga su izgradnja i opremanje, odnosno investiranja u nove proizvodne objekte – obiteljske sirane, osobito u području proizvodnje i prerade mlijeka u sir i ostale mliječne proizvode, najbolji način za “borbu protiv recesije”, kako to dokazuje i primjer iz zapadnog djela Koprivničko-križevačke županije odnosno područja oko Križevaca.


Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županija
mr. sc. Dario Zagorec, viši stručni savjetnik za stočarstvo

Pripremi za ispis