Dan polja šećerne repe

Sortni pokus šećerne repe ove je godine obuhvatio 30-tak sorti poznatih i priznatih proizvođača Strube-Dieckmann, KWS-a, Sesvander-Have i Syngente. Pokusno polje postavljeno je na OPG-u Branka Pavkovića uz lokanu cestu Rušani-Žlebina.

U pokusu su i ove godine bile zastupljene već provjerene i dokazane sorte pogodne za ovo podneblje, ali je bilo i podosta novih sorata kojima tek prethodi provjera i dokazivanje kroz proizvodnju narednih godina.

Završni dio dana polja obavljen je u krugu tvornice šećera Viro-Virovitica, gdje je sve prisutne još jednom pozdravio domaćin predsjednik Uprave tvornice Željko Zadro.

U svom govoru Zadro je naglasio nekoliko najvažnijih momenata što obilježavaju ovogodišnju proizvodnju i usmjeravaju novu u 2010. godini. Recesija je uzela „danak“ i u ovoj do sada vrlo isplativoj proizvodnji jer ove godine tvornica „Viro“ neće moći isplatiti ovogodišnji novčani poticaj od 1.000 kn/ha svojim kooperantima, što će znatno umanjiti dohodovnost šećerne repe, a neki proizvođači s manjim prinosima ostvariti će i gubitke na svojoj proizvodnji.

Za proizvodnju u 2010. godini tvornica „Viro“ se obvezuje osigurati sav repromaterijal svojim kooperantima pod najpovoljnijim uvjetima uz besplatno sjeme šećerne repe i minimalno ugovorenoj cijeni od 230 kn/toni šećerne repe.

Početak vađenja i prerade šećerne repe počinje s 12. rujna.

Područni odjel HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.