Dan rajčice u Umagu

Stručni skup odvijao se u Gradskoj vijećnici kroz niz prigodnih predavanja. Pozdravne riječi uputili su redom dr.sc. Zdravko Matotan, zatim g. Zdravko Šestak Predsjednik Uprave Podravke d.d., g. Vili Bassanese Gradonačelnik grada Umaga, g. Dario Makovac predsjednik Udruge „Pomidor“ i g. Milan Antolović Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije. Slijedile su prezentacije o tehologiji uzgoja, zaštiti industrijske rajčice, te o čimbenicima koji su preduvjet povećanju proizvodnje (program predavanja ranije objavljen u najavi za „Dan rajčica“). Na poslijetku tzv. „zatvorenog“ dijela skupa podjeljene su nagrade proizvođačima koji su postigli najbolji prinos industrijske rajčice, onima s najvećom površinom uzgoja, te najmlađem proizvođaču.

Rasprava o aktualnim temama nastavila se tokom posjeta proizvodnim površinama. Na jednoj od njih nalazi se i CDA uređaj pomoću kojeg viša stručna savjetnica Marina Kocijančić pomaže „Pomidorajima“ u borbi protiv bolesti. Tu je postavljen i pokus sorata koje bi mogle postati aktualne za ovo područje uzgoja (npr. All Flesh, Asterix, H 7204, ZKI, H 9144, UG 105, 966I, Alange), te demostracijski pokus gnojidbe Petrokemije d.d. Kutina.

Sa, na 140ha površine posađenih, 2 700 000 presadnica u 2009. godini očekuje se urod od šest tisuća tona. Pojedini kooperanti postigli su prosječan prinos i do 4 kg po sadnici rajčice.

Uzgoj iz presadnica različitih sorata npr. Heinz i Perfect Peel odvija se, uglavnom, uz navodnjavanje i berbu kombajnom. Nakon berbe rajčica se odvozi u pogon Podravkine tvornice povrća Umag na obali, u centru grada, gdje započinje prerada u pasiranu rajčicu, sok i koncentrat. Pogon, koji su prisutni također posjetili, radi 24 sata sa kapacitetom od 300t, a za prvo pranje plodova koristi morsku vodu.

Uprava Podravke d.d. intenzivno radi na projektu nove tvornice koja će, uz već sada postignut dobar urod i visoku kvalitetu ploda industrijske rajčice, te dobre uvjete otkupa (80lp/kg, besplatne sadnice i državni poticaj), učiniti ovu povoljnu proizvodnju još sigurnijom i privlačnijom poljoprivrednim proizvođačima.

Područni odjel HZPSS-a Istarske županije
Zdravko Miholić, dipl. ing. agr.
Bernardina Hlevnjak, dipl. Ing. agr.