Održano 5. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

Ove godine po prvi puta uz već poznatu dicsiplinu natjecanja plugom ravnjakom uvedena je i disciplina u natjecanju plugom premetnjakom. Iako je dan ranije na treningu bilo prijavljeno čak 20 potencijalnih natjecatelja, odazvalo se njih 18  (5 premetnjaci i 13 ravnjaci), što je i rekord svih proteklih natjecanja na županiji.

Čast otvorenja natjecanja pripala je županu Tomislavu Tolušiću, koji je ovom prilikom i uručio natjecateljski plug Udruzi orača VPŽ. Županija Virovitičko-podravska donirala je sredstva za kupovinu ovog pluga, a županijski prvak će ga koristiti i već ove godine moći će pokazati svoje umijeće na državnom natjecanju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na ovim visokim srpanjskim temperaturama i do sada najjačoj konkurenciji bilo je teško i veoma napeto do samog kraja natjecanja. Ovo natjecanje bilo je jedinstveno na više načina.

Jedna od tih jedinstvenosti je, da su natjecanje orača ocjenjivale tri sutkinje, što dosada nije zabilježeno niti na jednom županijskom natjecanju. Taj odgovoran i nadasve težak posao vrlo profesionalno su odradile kolegice Tatjana Međimurec, Mara Bogović i Ana.Marija Čajkulić.

Glavni sudac i voditelj natjecanja  bio je kolega Ivica Prpić, dok je kompletnu organizaciju, protokol i sve ostalo odlično kordinirao kolega Siniša Hrgović.

Jedinstveno je, što se već treću godinu zaredom dodjeljuje posebna nagrada publike i navijača za najboljeg orača u 2009. Nagrada je uvedena sa ciljem , da se navijači i gledatelji aktivno uključe i svojim glasom izaberu svog favorita. Ovogodišnju nagradu publike osvojio je domaći natjecatelj Željko Šebalj iz Kapinaca. Nije izostalo ni ove godine darivanje svih natjecatelja bez obzira na osvojeno mjesto. Fond svih dodjeljenih nagrada opet je bio preko 30.000,00 kuna vrijednosti, što najviše možemo zahvaliti svim donatorima i sponzorima.

Dodijeljene su posebne nagrade za najmlađeg i najstarijeg natjecatelja. Najmlađi natjecatelj i ove godine bio je Mario Protrka (17 godina) iz Suhopolja, a najstariji kao i protekle godine

Mirko Rudec (70) godina iz Virovitice. Nagrađeni su i dvoje natjecatelja posebnim nagradama za sudjelovanje na svim natjecanjima do sada, to su : Mladen Kaselj iz Podgorja i Ivan Kaladić iz Gradine.

Službeni rezultati 5. natjecanja orača Virovitičko – podravske županije u plugu ravnjaku:
1.) Goran Šebalj
2.) Jozo Rastija
3.) Radivoj Rekić
4) Željko Šebalj, 5) Branimir Heđi, 6) Josip Banić, 7) Veljko Taubinger, 8) Ivan Moslavac, 9) Mirko Rudec, 10) Dobrislav Babić, 11) Augistin Babić, 12) Dalibor Ladović i 13) Mladen Kaselj.

Plug premetnjak :
1) Ivan Kaladić
2) Igor Gotal
3.) Mario Protrka
4.) Marijan Kaladić
5. ) Milenko Hrgović

Županijski prvaci 2009. sa kolegom S. Hrgovićem i načelnikom Sopja J. Granjaš

Na kraju ovog članka naglasio bih , da je posjećenost ove manifestacije bila izvanredna, te je bilo prisutno između 250 – 300 posjetitelja. Tijekom manifestacije svi prisutni mogli su vidjeti i prezentaciju tvrtke Abacus sa plugom premetnjakom i sijačice sa rotodrljačom.

Svim sponzorima i donatorima najljepše se zahvaljujemo što nas već petu godinu za redom prate, a to su ; BC- institut Zagreb, Poljoprivredni institut Osijek, KWS, BASF, Syngenta, Monsanto,Pioneer, Sjemenarna, Poljoopskrba –Zagreb, AM-AGRO, TIMAC-Agro, Agrochem- Maks, Škala d.o.o, DIBA do.o., Eurovoće, PP Orahovica, Stari podrum Slatina, Viro –tvornica šećera Virovotica, Agrimex i Abacus.

Područni odjel HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.