Kad srce kaže Tovarnik, kaže oranje

Takav je slučaj i s parcelom na kojoj je 18. srpnja 2009. godine održano 7. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije. Parcela je u vlasništvu P.P.“Agro-Tovarnik“ koji je nositelj poljoprivredne proizvodnje ovog kraja, a ovom prigodom se pokazao i kao odličan organizator.

Uz “Agro-Tovarnik“ organizatori ove značajne manifestacije su bili: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije i Općina Tovarnik. Glavni pokrovitelj je bio Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora Vukovarsko-srijemske županije kao i Općina Tovarnik. Tvrtka „Lateran“ Vinkovci se prihvatio glavnog sponzorstva, a dugogodišnji vjerni sponzor ovog natjecanja i ove godine je bila „Poljoopskrba-međunarodna trgovina“ d.o.o. iz Zagreba, a njima se pridružila i tvrtka „Pioneer“ s vrijednim poklonima.

Natjecatelje, ali i sve nazočne posjetitelje, kojih se skupilo oko dvjesto, pozdravio je i zaželio im ugodan boravak i lijepo druženje rukovoditelj Područnog odjela HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije Kiril Burčak. Pozdravnoj riječi se pridružio i načelnik Općine Nijemci gospodin Ivica Klem koji je zaželio da pobijedi najbolji. Predsjednik udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije Ivica Kalistović, djelatnik HZPSS-a, izrazio je svoju zahvalnost svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovo natjecanje održi.

Svojom nazočnošću državni tajnik u MPRRR Srećko Selanac uveličao je ovu manifestaciju i nazočne ukratko upoznao s radom i planovima krovne udruge orača HUONO tei svečano otvorio sedmo po redu natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije.

Nakon svečanog otvaranja, deset natjecatelja s plugovima ravnjacima i tri natjecatelja sa plugovima premetnjacima krenuli su u žestoku borbu za vrijedne nagrade i put na državno prvenstvo sredinom rujna u Zabok.

Dok su natjecatelji pazili kako izorati svaki pedalj plodne zemlje crnice, organizator je obogatio program prekrasno okićenim konjima i jahačima iz Udruge konjogojaca iz Tovarnika, a posjetiteljima je omogućen obilazak parcele u konjskoj zaprezi koju su za ovu prigodu pripremili članovi konjogojske udruge iz Donjeg Novog Sela. Braniteljska zadruga „Kumino selo“ iz Tovarnika izložila je svoje tradicijske proizvode sa sela.

Posjetitelji su tako uživali u vještinama ponosnih jahača, ali i vještinama ponosnih orača. Uvjeti su bili teški, ali oranje je bilo na visokoj razini, pa sucima Ivici Prpiću, Tomislavu Milobari i Đuri Cerovčecu zadatak nije bio nimalo lagan.

U kategoriji plug ravnjak pobijedio je Luka Matajić iz Drenovaca, a u kategoriji plug premetnjak Dubravko Blašković iz Tovarnika.

Proglašenje pobjednika je održano na obližnjem salašu „Ivanci“. Pobjednici su dobili prijelazne pehare, plakete, poklon bonove i kristalne svijećnjake. Drugoplasirani su bili nagrađeni plaketama i poklon bonovima, a isto tako i trećeplasirani. „Poljoopskrba-međunarodna trgovina“ osigurala je poklone za natjecatelje u kategoriji plugova ravnjaka, a „Pioneer“ za natjecatelje sa plugovima premetnjacima. Svi natjecatelji su dobili diplome i priznanja od HZPSS-a.

Nagrade su uručili: državni tajnik Srećko Selanac, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba, predstojnik ureda župana Marinko Beljo, načelnik Ivica Klem, Ivica Kalistović i predstavnici sponzorskih tvrtki Tibor Ač, Adam Dominković i Željko Đaković.

 Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.