Specijalistička radionica Odjela za zaštitu bilja

Radionici je prisustvovalo dvanaest VVV specijalista, a vodili su je načelnici odjela: mr.sc. Lada Bičak i Višnja Šimunović, dip. ing.,  uz pomoć domaćina radionice Suzane Slovic, dipl. ing., stručnog savjetnika za  zaštitu bilja.

Radionica je počela u Velikoj Ludini, gdje su mr.sc. Bičak i kolegica Suzana uvodno održale stručna predavanja o gospodarski važnim bolestima i štetnicima u voćnjacima i vinogradima. Nakon predavanja uslijedio je posjet poljoprivrednim proizvođačima i njihovim proizvodnim površinama.
Prvo je posjećeno poljoprivredno gospodarstvo Igora Faltisa, koji se bavi proizvodnjom jabuka. U posjedu ima 20 ha jabuka u rodu i 15 ha mladog nasada,  s oko 5 različitih sorata. Sudionici radionice obišli su nasad i uz pomoć mr. Bičak i kolegice Slovic izvršili pregled na prisutnost bolesti i štetnika, koji se u ovom trenutku mogu pronaći u nasadima. Zatim  je posjećena hladnjača i sortirnica tvrtke Fragaria d.o.o. u Maloj Ludini, kroz koju je grupu vodio njihov tehnolog. Nakon toga posjećen je nasad krušaka i šljiva vlasnika Jadranka Pomahaća na istoj lokaciji, gdje je također bila prilika vidjeti prisutne bolesti i štetnike.

 
Nakon toga radionica je nastavljena u vinogradima vlasnika Ivice Florijanovića u Voloderu, gdje je izvršen pregled vinograda u punoj rodnosti sorte moslavac. Viđene su štete od grinja i tripsa, a pronađeni su i simptomi peronospore te grozdovi moljci i cigaraš.
Poslijepodne, prema programu, u Kutini je posjećena XVI. Izložba vina „MoslaVINA Kutina 2009.”, a nakon toga svi su sudionici radionice prisustvovali i predavanjima za vinogradare u organizaciji HZPSS:      “Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo na pragu EU, koje je održala Višnja Šimunović te je potom Tomislav Božićević, viši savjetnik za vinogradarstvo HZPSS prezentirao markicu kvalitete vina Graševina 2008. Udruge vinogradara i vinara Kutjevo.

Nakon predavanja slijedila je vođena degustacija vina, koju je vodio renomirani vinar Marko Miklaužić, na kojoj su kušana odlična vina moslavačkog kraja.

Tijekom radionice novi djelatnici dobili su kvalitetne informacije o gospodarski važnim bolestima i štetnicima voćaka i vinove loze. Prikaz bolesti i štetnika na terenu bio je iznimno interesantan i odlično vođen od strane kolegica Lade Bičak i Suzane Slovic, koje su pokazale veliki trud da u kratkom vremenu prenesu što više znanja i iskustva sudionicima radionice.
Osim same edukativne note ta radionica imala je i svrhu da se djelatnici što bolje upoznaju, izmijene iskusna s terena koje pokrivaju te uspostave što bolje kontakte, kao bi uboduće mogli što više surađivati.

Na kraju se može zaključiti da je radionica bila uspješna, sudionici su bili jako zadovoljni i s nadom da će se i dalje nastaviti s ovakvim edukacijama, koje pospješuju kvalitetu rada novih, ali i starijih i iskusnijih kolega iz službe.
 
Ana Kovač, dipl. ing., stručni suradnik
Odjela  HZPSS-a Zagrebačke županije, Ispostava Križ
 
 
 
Pripremi za ispis