1. Ocjenjivanje vina Osječko – baranjske županije

Prvog dana manifestacije, 16. travnja 2009., održano je ocjenjivanje vina. Pristiglo je 163 uzorka od 54 vinara iz Osječko-baranjske županije i 16 uzoraka od 7 vinara iz susjedne Mađarske.

rad.jpg
Rad ocjenjivačkog suda

Od ukupno 179 uzoraka, na osnovi pozitivnih bodova postignutih pri ocjenjivanju, dobiveni su sljedeći rezultati:

VELIKO ZLATO osvojila su 4 vina, (2,24%):

  • Gospodarstvo Ravan d.o.o., Trnava, za Traminac, ledena berba 2007.,
  • Belje d.d., Darda, za Chardonnay, kasna berba 2008.,
  • Mihalj Gerstmajer, mlađi, Zmajevac, za Graševinu, kasna berba 2007. i
  • Feravino, Feričanci, za Graševinu, izborna berba bobica 2006.

ZLATO je dobilo 28 vina (15,64%), SREBRO 87 vina (48,60%), BRONCU 40 vina (22,35%) i PRIZNANJE 7 vina (3,91%).

Prema Pravilniku o ocjenjivanju posebno su još nagrađena najbolje ocjenjena vina proizvodnje 2008. godine:

  • najbolje crno vino – Syrah, proizvođač Feravino d.o.o., Feričanci,
  • najbolje bijelo vino – Sauvignon, proizvođač Suza Vallis d.o.o., Suza i
  • najbolje graševine, proizvođača Belje d.d., Darda i Obiteljske vinarije Gregurek, Kneževi Vinogradi. (identični broj bodova).

Tijekom ocjenjivanja eliminirano je 13 uzoraka ili 7,26%,.

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Petar Cindrić, Miroslav Ivanković, Forgacs Balazs, Gordana Bosankić, Mihalj Gerstmajer, Dunja Mežnarić, Anđela Šafranec, Damir Risek, Horvat Bela, Slobodan Čapin, Blaženka Mandarić, Vlasta Rubeša Vili, Csepeli Zoltanne, Balazs Keller, Werner Janos, Marijan Knežević, Pal Kozma, Blaženka Mozer i Szabo Andor. Predsjednik ocjenjivačkog suda bio je Ivan Gregurek. Pripremu uzoraka i obradu podataka proveli su Ruža Skenderović, Juraj Klarić, Judita Gerber, Tomislav Petric i Snježana Numanović.

Završna manifestacija održana je 23. i 24. travnja 2009. u Belom Manastiru, u Etno selu hotela Patria, u vrlo ugodnom ambijentu, uz nastup kulturno umjetničkih društava iz Draža, Belog Manastira, Drenja, Rakitovice i Bizovca i uz nazočnost brojnih posjetitelja iz cijele županije.

23. travanj počeo je predavanjima za vinogradare i vinare, s temama: Programi potpora i kreditiranja MPRRR (Ruža Skenderović, HZPSS), Programi potpora i kreditiranja Ministarstva turizma (Antonio Sobol, direktor turističke zajednice Osječko-baranjske županije), Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo na pragu EU (Višnja Šimunović, HZPSS), Cijepljenje vinove loze (Andor Szabo, Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Pecs, Mađarska), Integrirana zaštita vinove loze (Lada Bičak, HZPSS) i posljednje predavanje prezentirao je Tomislav Petric ispred Županije o potporama Osječko-baranjske županije u oblasti poljoprivrede.

Nakon predavanja uslijedila je svečanost otvorenja manifestacije. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili: Vladimir Kedmenec, dogradonačelnik Belog Manastira, dr. sc. Draženka Gutzmirtl ispred HZPSS, Zvjezdana Tuma Pavlov, Turistička zajednica, Željko Kraljičak, pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije te dr.sc. Ljiljana Gašparec-Skočić, ispred MPRRR-a.

Manifestaciju je otvorio Dinko Burić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Najbolja vina iz 2008. godine poslužena su na otvorenju i tako simbolično označila početak održavanja 1. manifestacije posvećene vinu i turizmu u Osječko-baranjskoj županiji.

otvaranje.jpg

Otvaranje manifestacije

Uz bogat kulturno umjetnički program, posjetitelji su imali prigodu kušati vina koja su bila ocjenjivanja, kao i razna tradicionalna jela, koja su se pripremala upravo za tu prigodu. 

Sljedeći dan, 24. travnja 2009. bila je dodjela odličja.

nagrade.jpg
Vinari nagrađeni zlatom za svoja vina

zlato.jpg
Veliko zlato osvojili su (sa lijeva na desno) Gospodarstvo Ravan,
Belje d.d., Mihalj Gerstmajer i Feravino d.o.o.

Poslije svečane dodijele odličja, Željko Kraljičak je održao prezentaciju o vinskim cestama Osječko-baranjske županije i o njihovom značenju za razvoj turizma. 

Hvala svim sudionicima manifestacije, a osobita zahvala vinarima, koji su svojim radom uspjeli proizvesti vrhunska vina i članovima ocjenjivačkog suda zadali nimalo lagan posao.

selo_1.jpg
Dio etno sela

stari.jpg
Stari zanati

zanat.jpg
Šaran na rašljama i grah u glinenom loncu

Područni odjel HZPSS-a Osječko-baranjske županije.
Ruža Skenderović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik