Prezentacija strojeva za sjetvu

Za tu namjenu svoje njive su ustupili vrijedni ratari iz Nijemaca, Mirko i Đuro Šibalić, čije su oranice uz županijsku cestu Nijemci-Podgrađe. Organizatori ove prezentacije bili su tvrtka „Poljoopskrba međunarodna trgovina“ d.o.o. iz Zagreba (koja ima Prodajno-servisni centar u Bizovcu, a uskoro će imati i u gradu Otoku), i Područni Odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije.

Na početku prezentacije sve okupljene posjetitelje, a bilo ih je nešto više od stotinu, pozdravio je djelatnik HZPSS-a Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za mehanizaciju, koji je podsjetio na potrebu smanjenja troškova pri radu, a u sjetvi kao i u obradi tla i prskanju, može se puno uštedjeti. Do uštede se može doći samo uz kvalitetne, pouzdane i dobro podešene strojeve, kao što su oni koji su ovdje prikazani. Pozdravnoj riječi se pridružio načelnik Općine Nijemci, gospodin Ivica Klem, koji je uvijek za ovakve aktivnosti imao sluha i podupirao ih, što i ne ćudi, jer je Općina Nijemci poljoprivredni kraj u kome velika većina stanovništva živi upravo od poljoprivrede. Ispred tvrtke „Poljoopskrba međunarodna trgovina“ d.o.o. okupljenima se obratio gospodin Adam Dominković. Zahvalio se domaćinima, u kratkim crtama predstavio tvrtku, iznio planove za budućnost, a zatim detaljno prezentirao strojeve u radu na njivi.

Prva po redu je bila mehanička, univerzalna sijačica Rapid RD 300 C za istovremeno ulaganje gnojiva i sjemena, te obradu tla. Može se koristiti za: direktnu sjetvu, sjetvu u reduciranoj obradi ili sjetvu u oranom tlu. Koristi se za sjetvu različitih kultura, od sitno zrnatih kultura, pa sve do kukuruza. Gospodin Adam je na njivi, pred mnoštvom znatiželjnika, sijačicu podesio i pokazao kako se vrši kalibracija sijačice. Sijana je soja direktno u zimsku brazdu, a zatim i u prethodno pripremljeno tlo. Iduća po redu je bila prikazana 6 redna pneumatska sijačica za kukuruz NC Classic francuskog proizvođača Monosem. I ona je podešena u polju, detaljno objašnjena i puštena u rad. Sijala je kukuruz u dobro pripremljeno tlo.

Na kraju prezentacije Đuro Cerovčec, stručni savjetnik za mehanizaciju, upoznao je prisutne sa problemom koji je mobilizirao cijelu Europu, a to je problem onečišćenja (zagađenja) prirode i okoliša česticama pesticida s tretiranog sjemena koje turbina pneumatske pod tlačne sijačice izbacuje u atmosferu. Kako bi se to spriječilo, proizvođač takvih sijačica „OLT“- Osijek, za svoje pneumatske sijačice nudi adaptaciju koja se sastoji od malog kućišta postavljenog na turbinu na izlazu zračne struje, T razvodnika i gibljivih crijeva promjera 100-120 mm., koji čestice izbačene iz ventilatora prihvaćaju, smanjuju brzinu i usmjeravaju na površinu tla.

22_4.jpg

Tijekom prezentacije sijačica prisutni poljoprivrednici i svi ostali mogli su razgledati i upoznati traktore marke „Valtra“ snage 100 – 190 KS.

Na polju je podignut šator u kojem su se mogli nabaviti reklamni materijali, dobiti sve potrebne informacije i upute, a u drugom dijelu šatora se moglo okrijepiti i osvježiti uz Slavonske delicije, što smo prihvatili i dugo nakon prezentacije ostali u ugodnom razgovoru i druženju.

Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije,
Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.,stručni savjetnik za mehanizaciju