Stručna ekskurzija sirara iz Ličko-senjske županije

Putovalo se u utorak, 7. travnja, a lički sirari posjetili su tri sirane:

  • OPG-a Šestak u Jastrebarskom, gdje su uz razgovor s vlasnicima obišli prostorije i kušali kravlje sireve (škripava, polutvrdi i kuhani),
  • OPG-a  Novković u Točku kod Slunja, gdje je uz malu siranu posebnu pažnju privukla i kušaona koja je u završnim radovima ali u funkciji,
  • OPG-a Radočaj u Cetingradu u kojoj se proizvode različite vrste kozjeg sira, a od gosp. Radočaja kao predsjednika Udruge ovčara i kozara, sirari su čuli korisne informacije.

Ručak je poslužen na idiličnom imanju obitelji Holjevac u Rastokama, a prije ručka upriličeno je razgledavanje imanja uz stručno vodstvo gazdarice (slapovi, mlinice, ribnjak, suvenirnica).

Uz sirare su bili djelatnici HZPSS-a: Višnja Magdić i Bernarda Kasunić iz PO Karlovačke županije, Nada Murgić iz PO Ličko-senjske županije, zatim predstavnica UNDP-a Leonarda Lukin, županije Snježana Došen, te ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac, Damir Jakšić kao glavni domaćin.

Na povratku kući sirari su izrazili zadovoljstvo viđenim i doživljenim, a sigurno će neka iskustva prenijeti na svoju proizvodnju i plasman sira na tržište.

Područni uired HZPSS-a Ličko-senjske županije,
Nada Murgić, dipl. inž., rukovoditelj

Pripremi za ispis