Radni sastanak vezano uz pokuse HZPSS-a za 2009. godinu

 Radni sastanak održan je u organizaciji načelnika Odjela za ratarstvo dr. Ivana Danjeka, viših stručnih savjetnika Martina Culeka i Siniše Hrgovića a nazočni su bili i stručni savjetnici Ivan Ključec i Ljubomir Duvnjak.

Na ranojutarnjim temperaturama ispod ništice i jakog sjeverca prvo je pregledan postavljen pokus pšenice (10 sorata BC-a i Poljoprivrednog instituta Osijek). Potom odlazak u posjet OPG Hrgović i nastavak radnog dijela u prostorima PZ „Ergela „ u Višnjici.Pokus pšenice posijan je 21. listopada 2008., predkultura kukuruz i uz utrošak sjemena od 310-320 kg/ha. Osnovna gnojidba obavljena je sa 475 kg/ha NPK 7:20:30 i Urea 175 kg/ha a zaštita od korova obavljena je 15. studenog 2008. sredstvima Filon / Logran.

Ovaj pokus pšenice biti će nešto novo u odnosu na postavljene pokuse prethodnih godina. Prije sjetve obavljena je analiza tla a plan je obaviti i analizu biljnog materijala, te će se nakon toga odrediti točan odnos potrebnih NPK hranjiva kao i mikroelementa u gnojidbi pšenice .

Svrha toga je svakako dobiti prvenstveno visoke prinose ( oko 8 t/ha), kao i kvalitetu pšenice sa visokim sadržajem proteina ( iznad 12 %), kao i visokim sadržajem glutena (oko 30).

Iako u RH već imamo usvojene EU standarde o tržnom redu za pšenicu, koje samo rijetki primjenjuju, a u skoroj budućnosti to će biti obaveza, stoga treba poljoprivredne proizvođače usmjeravati na pravilnu i izbalansiranu gnojidbu radi proizvodnje kvalitetne pšenice sa visokim sadržajem proteina i glutena.

Ovo je samo jedan od niza pokušaja HZPSS-a, da se aktivno uključuje pri određivanju ciljeva u postavljanju pokusa i utvrdi metodologija za ostvarenje visokih prinosa i kvalitete.

 

Područna služba HZPSS-a Virovitičko-podravska,
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing .agr.