Dani malih sirara „SirCro“

Četverogodišnji kontinuirani i timski rad Radne grupe za sirarstvo Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, napokon je pokazao svoje prve vidljive rezultate na Danima malih sirara „SirCro“ održanim 19. i 20. prosinca 2008. godine u Zagrebu.
 
Kroz to četverogodišnje razdoblje puno smo ulagali, prije svega u svoje znanje kako bi ga mogli prenositi dalje. Ostvarila se je uspješna i plodna suradnja sa Zavodom za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pogotovo sa doc. dr. sc. Samirom Kalitom te danas u službi imamo petnaest (15) certificiranih specijalista iz općeg sirarstva, a iz te grupe njih 5 ima i certifikat iz specijalnog sirarstva.
Nabavljena je oprema te su naši članovi dostupni svakom poljoprivrednom gospodarstvu koje želi naučiti osnove sirarstva u teoretskom i praktičnom djelu.
Tijekom tog razdoblja učili smo i od naših proizvođača, prije svega o autohtonim sirevima. U toj međusobnoj suradnji uvidjeli smo brojne probleme s kojima se susreću proizvođači sira na OPG-ima. Jedini način da se ukaže na probleme, ali i da se sačuva i istakne vrijednost njihove proizvodnje, pogotovo bogatstvo naših autohtonih sireva, bio je osnaživanjem naših proizvođača kroz Udruge.
Istovremeno, o tome je mislila i jedna mala ekipa u gradu Bjelovaru i uspjela osnovati prvu Udrugu proizvođača sira, a ubrzo je uslijedilo i udruživanje sirara u drugim područjima Hrvatske.
Prvi važan korak bio je organizirani odlazak u Sloveniju i posjet njihovim siranama te upoznavanje s radom Združenja malih sirarjev Slovenije. Kolegica Majda Tumpej, savjetnica u slovenskoj savjetodavnoj službi te ujedno i tajnica Združenja, pružila nam je punu pomoć i potporu te naša suradnja uspješno traje i danas.
Za desetak dana obilježit ćemo i dvogodišnjicu osnivanja i rada Saveza. Savez udruga malih sirara RH „SirCro“ osnovan je od strane 10 sirarskih Udruga, a kasnije su se pridružile Savezu još tri novoosnovane sirarske Udruge.
Danas Savez sa svojim članovima pokriva više od polovice teritorija Republike Hrvatske, a ukupan broj članova koji uglavnom imaju svoje male sirarske pogone – mini sirane na gospodarstvima i prerađuju uglavnom svoje vlastito mlijeko dostiže brojku 300. Prema provedenim anketama po Udrugama tijekom lipnja 2008.godine, na OPG-ima naših članova prerađuje se ukupno 6.344.715 litara vlastitog mlijeka, a što čini ukupno 627.480 kg različitih vrsta proizvedenog sira.
 
Kako je proizvodnja sira na OPG-ima specifična, a njihov razvoj i opstanak smatramo jednim od bitnih čimbenika čuvanja tradicije i opstanka sela, željeli smo kroz manifestaciju „Dani malih sirara SirCro“ pokazati vrijednost naših proizvođača. Namjera nam je bila da putem Foruma ukažemo na probleme s kojima se naši sirari susreću u radu te im ujedno omogućimo da javno progovore, na mjestu i među ljudima koji mogu utjecati na rješavanje tih problema i pomoći usmjeriti razvoj sirarstva u korist naših OPG-a.
 
Tijekom dva dana, 19. i 20. prosinca 2008. u Zagrebu uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te u suorganizaciji sa Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu i gradom Zagrebom, Savez udruga malih sirara Republike Hrvatske „SirCro“ organizirao je manifestaciju DANI MALIH SIRARA „SirCro“.
 
Prvi dan manifestacije bio je u znaku „Sirarskog foruma“ koji je održan u hotelu Internacional s početkom u 12 sati. Organizatore je izuzetno razveselila gužva u Grand Salonu gdje se je tražila stolica više, a tražili su je upravo sirari koji su došli iz svih krajeva Hrvatske.
Važnosti manifestaciji dao je, ali i svim sirarima učinio čast svojim prisustvom mr. sc. Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  koji je ujedno i službeno otvorio manifestaciju. U svom obraćanju prisutnima, mr. sc. Kraljičković je  naglasio kako je 230 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, članova 13 sirarskih Udruga diljem Republike Hrvatske i udruženih u Savez „Sir-Cro“ svakako respektabilna brojka sa kojom Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja može razgovarati i raspravljati o postojećim problemima u proizvodnji sira na obiteljskim gospodarstvima.
U prilog tome govori činjenica da je 86 gospodarstava ove godine preko Mjera ruralnog razvoja dobilo oko 15 milijuna kuna za uređenje svojih mini sirana.
Punu podršku ovoj manifestaciji dao je i dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu službu, aktivnim sudjelovanjem na Siraskom Forumu.
Nakon kratkog predstavljanja Saveza Udruga malih sirara RH „SirCro“ od strane predsjednice gđe. Đurđice Kršić  otvorili smo prvu temu Foruma: Sustavi kontrole u proizvodnji sira na OPG-ima.
Uvod teme je napravila naša gošća iz Slovenije, Majda Tumpej, univ dipl. inž. kmet., iz Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije koja ujedno obnaša i funkciju tajnice Združenja malih sirarjev Slovenije. Kolegica Tumpej je prisutne putem prezentacije upoznala s radom Združenja malih sirarjev Republike Slovenije kao i sa sadržajem Vodiča Dobre Higijenske Prakse.
Nakon prezentacije uslijedila je jednosatna vrlo živa i zanimljiva rasprava koju  je moderator Foruma, doc. dr. sc. Samir Kalit, izvrsno vodio.
Nakon zatvaranja rasprave na prvu temu Foruma, uslijedila je pauza prilikom koje su se u predvorju Grand Salona predstavili sirari kroz svoje Udruge sa bogato ukrašenim stolovima na kojima su pokazali svu raskoš izgleda, mirisa i okusa svojih sireva ponuđenih na degustaciju sudionicima Siraskog Foruma.
Uvod u drugu temu Foruma: Objekti za preradu mlijeka na OPG-ima, napravila je mr. sc. Natalija Knežević, voditeljica Odjela za mlijeko, med i jaja, Uprave za veterinarstvo MPRRR-a, s prezentacijom Legalizacija“ objekata za preradu mlijeka , nakon koje se je opet razvila intenzivna rasprava.
Slobodno se može zaključiti da je Sirski Forum bio pun pogodak, prije svega zahvaljujući njegovim sudionicima, a pogotovo gostima i predavačima, jer tijekom rasprave brojni su poljoprivrednici mogli dobiti odgovore na pitanja iz prakse koja ih najviše zanimaju, od uređenja objekata, veterinarskih propisa i kontrola koje su različite u županijama.
Pitanja su bila kompleksnija i odnosila su se i na turističku ponuda na vlastitom gospodarstvu, preradu mesa i sira na OPG-u te prodaju na tržnicama. Na gotovo svako pitanje, dobili smo i pojašnjenje kakvo je iskustvo bilo u susjednoj Sloveniji i često se je isticala aktivnost Saveza malih sirara Slovenije putem kojeg su oni uspjeli riješiti svoje probleme.
Za nedoumice i nelogičnosti kod zakonskih odredbi koji su na snazi i koje reguliraju sirarsku proizvodnji u više navrata je istaknuta spremnost Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za suradnju i razgovor, samo je potrebno preko Saveza Udruga „SirCro” ići s argumentiranim zahtjevima za promjenu i poboljšanje zakonske regulative. To u pravilu znači još intenzivniju suradnju i kordinaciju članova Radne grupe za sirarstvo Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu sa proizvođačima sira, nadležnim Ministarstvima kao i svim Ustanovama i čimbenicima koji mogu pridonjeti razvoju sirarstva na OPG-ima., a koja je do sada pozitivno ocijenjena od strane svih sudionika.
Jedno poslijepodne je bilo svakako premalo vremena da se odgovori na sva pitanja. Nakon zajedničkog ručka rastali smo se uz nadu i želju za što skorijim ponovnim susretom u vidu ovakve ili slične forme skupa gdje bi ubuduće naši poljoprivrednici mogli naći barem dio odgovora na pitanja i nedoumice koje ih prate u sirarskoj proizvodnji, ali ujedno gdje bi mogli i izmjeniti međusobna iskustva u zajedničkom druženju.
 
Drugi dan, manifestacija se održavala na Trgu kralja Tomislava, a pod nazivom „Mali sirari na Tomislavcu”. Cilj nam je bio u glavnom gradu Hrvatske predstaviti sireve proizvedene na našim obiteljskim gospodarstvima, sireve sa tradicionalnim karakteristikama područja na kojima se proizvode, sireve domaćeg štiha koji se uglavnom dobivaju samo u malim proizvodnjama. Ovakvo predstavljanje je bilo nužno kako bi prezentirali naše ruralno bogatstvo, a širu javnost upoznali s bogatom i raznolikom tradicijom proizvodnje sireva diljem “Lijepe Naše“.
U periodu od 10 do 14 sati u šatoru u kojem su se u ovo predbožično vrijeme svakodnevno građanima Zagreba nudili Proizvodi hrvatskog sela, našlo se i naših sedamnaest sirara sa svojim delicijama. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti sireve, a na posebno priređenim stolovima nalazilo se 38 šifriranih uzorka sira koje je ocijenilo više od 120 posjetitelja. Konačnim zbrojem glasačkih listića dobili smo i najbolje sireve manifestacije prema sudu javnosti. Javnost je za najbolji sir izabrala tvrdi ovčji sir sa OPG-a Slavka Petrovića iz Šibensko-kninske županije. Sa OPG-a Bože Dubajića iz Zadarske županije dolazi sir Škripavac koji je zauzeo drugo mjesto dok je treće mjesto osvojio polutvrdi kuhani sir s vlascem, češnjakom i peršinom sa OPG-a Radmile Miščević iz Karlovačke županije.
Ocjena javnosti je još jedno zanimljivo iskustvo, a reakcije naših degustatora – ocjenjivača su ispunile sva naša očekivanja.
Prve Dane malih sirara „SirCro” smo uspješno priveli kraju, a pred nama je sigurno jedno turbulentno razdoblje u kojem će trebati intenzivno raditi na području sirarstva te pružiti svu potrebnu pomoć našim OPG-ima, jer je čitav niz novih Zakona i Pravilnika koji se počinju primjenjivati od početka 2009. godine.
 
Za manifestaciju smo tiskali Katalog Saveza udruga malih sirara RH „SirCro” u kojem su predstavljene sve Udruge Saveza, a koji će biti dostupan u elektronskom obliku na linku Saveza koji je u postupku izrade i bit će sastavni dio web stranice Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu svajetodavnu službu.
 
 
 
Područna služba HZPSS-a Karlovačke županije:
Bernarda Kasunić dipl.ing.agr., stručni savjetnik za stočarstvo
Višnja Magdić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik, voditelj Radne grupe za sirarstvo HZPSS-a
Pripremi za ispis