EKO SELA – primjeri naselja budućnosti

U svom izlaganju predavač nam je predstavio eko selo Sieben Linden, u prijevodu Sedam lipa, smješteno je na sjeveru Njemačke i spada u Svjetsku mrežu EKOSELA za EUROPU (GLOBAL ECOVILLAGE NETWORK-GEN). To je savez svjetskih ruralnih i urbanih prostora koji njeguju održivost u ekološkoj dimenziji, pravednost u socijalnoj dimenziji i raznolikost u kulturnoj ili duhovnoj dimenziji.

Sieben Linden je jedan od najpoznatijih centara u svijetu za gradnju kuća od balirane slame. Njemačka je legalizirala gradnju baliranom slamom, te je uvelike potiće. Kuće se u eko selu grade od slame, te se žbukaju mješavinom gline, pijeska, zemlje i vapna, pa time slama kao izvrstan izolator ostaje neprimjetno među slojevima žbuke. Krovovi kuća prekriveni su sunčanim ćelijama i kolektorima, koji njihovim stanovnicima osiguravaju struju i toplu vodu.Voda se u eko selu štedi na svakom koraku.

Povrće i voće uzgaja se na zajedničkom polju i uz vrtove uz kuće. Nema upotrebe kemijskih sredstava za zaštitu bilja, kao ni umjetnih gnojiva, a za zalijevanje se koristi kišnica, na čiju potrošnju se također pazi. Vlažnost tla se zadržava malčiranjem, što spriječava rast korova i gnoji tlo.

Eko sela djeluju u nekim ili svim svojim područjima na: edukaciji i dijeljenju znanja široj lokalnoj zajednici, korištenju obnovljivih izvora energije, na proizvodnji organske hrane i ekološki prihvatljivih dobara, na recikliranju, pročišćavanju otpadnih voda, štednji i ponovnoj uporabi resursa. Ona osiguravaju prostor za vrijeme, igru, učenje, umjetnost, meditaciju. Formiraju je ljudi sličnog životnog stila i opredjeljenja, večinom su to visokoobrazovani ljudi.

Što Hrvatska može učiniti u pokretanju eko sela?

U prvom redu pojednostaviti postupak certificiranja bala slame. Slama je toplinski i zvučni izolator, paropropusna je, dostupna, jeftina i rasprostranjena je diljem Hrvatske.

Inicijative eko sela u Hrvatskoj postoje na nekoliko lokacija i to su:

  • Reciklirano imanje Vukomerić (okolica Zagreba) – organizirano po premakulturnim principima
  • EKO ART centar EIA, Bale-Istra
  • EKO SELO Blatuša – vizija čovjeka koji je prodao svjetski uspješnu tvrtku da bi sredstva uložio u razvoj projekta eko sela na površini preko 500 ha.

U današnjem društvu u kojem dominira potrošnja, zagađenje, natjecanje i nasilje, ovakva vrsta namjernih zajednica – eko sela, predstavlja protusilu, pružajući kvalitetniji život po mjeri čovjeka, čije su aktivnosti skladno integrirane u prirodni svijet.

Područna služba HZPSS-a Varaždinske županije,
Valerija Pokos Nemec, dipl. ing., stručni savjetnik