Projekt COAST – Radionica o poljoprivrednoj bio-raznolikosti Dalmacije

Pozdravne riječi prisutnima uputili su gospodin Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, Gojko Berlengi, voditelj projekta COAST, Dražen Cerjanec, načelnik Odjela za zaštitu i očuvanje naslijeđa Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Sonja Karoglan-Todorović poljoprivredno okolišna savjetnica i mr. sc. Jasna Jeremić, voditeljica Odsjeka za udomaćene svojte Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Prisutnima je predstavljena Baza podataka poljoprivredne bio-raznolikosti Dalmacije: tradicijsko poljoprivredno bilje i domaće životinje koju je izradila grupa autora.

Sorte vinove loze Dalmacije je predstavila dr. sc. Jasminka Karoglan-Kontić, a sorte maslina i drugih voćnih vrsta dr. sc. Frane Strikić. Povrtne vrste i sorte je predstavio dr. sc. Zdravko Matotan, a ratarske kulture, aromatično, začinsko, ljekovito, medonosno i divlje jestivo bilje, te livade i pašnjake Dalmacije kao i domaće životinje mr. sc. Roman Ozimec.

Stručnjaci su u svom izvješću potvrdili veliku bio-raznolikost vrsta u Dalmaciji, ali ujedno i upozorili na nestanak pojedinih vrsta autohtonog bilja i domaćih životinja, dok drugima prijeti opasnost nestanka. Ovaj projekt trebao bi potaknuti kako lokalne strukture tako i druge da pomognu očuvanju vrsta kojima prijeti nestanak.

Roman Ozimec, koordinator izrade izvješća poljoprivredne raznolikosti Dalmacije rekao je: „da je nužno hitno provesti mjere za istraživanje, promociju, zaštitu, očuvanje i gospodarsku revitalizaciju tradicijskih sorti i pasmina domaćih životinja, prvenstveno kroz izradu državne strategije, istraživačke i edukacijske programe, poticanje uzgoja te izradu programa za očuvanje svake pojedine sorte i pasmine“.

Radionici je prisustvovalo oko 60 predstavnika, koji su zadovoljni otišli svojim kućama uvjereni da će stare sorte i pasmine ostati sačuvane.

Ured ravnatelja HZPSS-a
mr. sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis