Istra u ozračju ruralnog seoskog turizma

Seminar je bio namijenjen predstavnicima i vlasnicima seoskih domaćinstava, koja su uz pomoć subvencije Zagrebačke županije tijekom 2008. osposobljena za bavljenje seoskim ruralnim turizmom ili su potencijalni kandidati za bavljenje tom djelatnošću.

Putovanju u Istru i tom seminaru prisustvovalo je tridesetak vlasnika seoskih domaćinstava s tradicijskim seoskim kućama na području Zagrebačke županije, među kojima je bilo i poljoprivrednih gospodarstava, koja su orijentirana na vinogradarsku i vinarsku djelatnost. Iz tog razloga putovanju i seminaru su se priključili predstavnici HZPSS-a, Branko Franković i Višnja Šimunović.

Edukacija je osmišljena putem obilaska nekih seoskih domaćinstava u okolici Rovinja i Pazina, koji se bave seoskim turizmom i koji su dobri praktični primjeri, s tradicijskim seoskim kućama uređenim u tu svrhu te putem nekoliko interesantnih predavanja, koja su održana na domaćinstvima i drugog dana putovanja u Gračišću, mjestu sjedišta konzorcija Ruralis.

image003.jpg

U Sošićima, petnaestak kilometara od Rovinja posjećeno je seosko domaćinstvo „Matohanci“, koje je organizirano za prijem gostiju izletnika i gostiju na smještaj, obzirom na smještajne kapacitete. Domaćinstvo posjeduje konobu za usluge prehrane i kuću za odmor, za smještaj 10 do 12 osoba. Sve to rade preko konzorcija Ruralis u suradnji s jednom danskom agencijom, koja najviše gostiju dovodi iz Njemačke. Inače, trenutno u Istri djeluje ukupno pet agencija, koje nude različite aranžmane seoskog ruralnog turizma tijekom cijele godine.

image005.jpg  image007.jpg

U okolici Žminja, u mjestu Katun Lindarski posjećeno je seosko domaćinstvo  „Ograde“ obitelji Šajina, koje se profesionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom te je organizirano za prijem gostiju izletnika i gostiju na smještaj (u dvije zasebne kamene kuće s bazenom).

 

image008.jpg  image009.jpg

Obitelj Šajina se tradicijski već dugi niz godina bave uzgojem povrća i proizvodnjom žitarica na oko 10 ha vlastite zemlje i zemlje u najmu, a 2000. gospodarstvo se počelo baviti seoskim turizmom. Gospođa Davorka Šajina, vlasnica domaćinstva, koja je ujedno i predsjednica konzorcija Ruralis, održala je vrlo interesantnu prezentaciju vlastitog domaćinstva i rada s gostima, o tome kako doći do gosta, kako s njima komunicirati, o organizaciji usluga na domaćinstvu i ostalom. Posebno je istaknula vrlo važno pravilo za uspješno obavljanje ovom djelatnošću: mnogo se treba baviti gostima, koji se kod njih uključuju u sve sezonske radove na domaćinstvu te za njihovu animaciju osmišljavaju različite tečajeve kao npr. tečaj predenja vune, obuku jahanja, tečaj starih zanata (pletenje košara, škola tradicijske kuhinje i sl.). Drugim riječima, oni sa svojim gostima žive dvadestčetiri sata cijelo njihovo vrijeme boravka na domaćinstvu.

Drugog dana u Gračišću, malom pitoresknom srednjevjekovnom gradiću između Pazina i Labina, značajnom po proljetnim događanjima vezanim uz vino, sudionike putovanja dočekao je i srdačno pozdravio gospodin Ivan Mijandrušić, načelnik općine te ukratko sve upoznao s povijesnom pozadinom tog mjesta, koje je nekad bilo biskupija. Danas u Gračišću, u kojem je nekada živjelo preko 4.000 stanovnika, ima svega stotinjak žitelja.

image011.jpg image013.jpg
     Kamena ulica u Gračišću                  Kula u Gračišću               

Seminar je nastavljen prezentiranjem sljedećih izlagnja:

  • arhitekt Branko Orbanić, vlasnik ruralne kuće za odmor „Arbalovija“ te licencirani arhitekt za obnovu tradicijske gradnje i kulturnih spomenika, odražao je izlaganje o koncepciji seoskog domaćinstva za turizam: idejna rješenja, planiranje prostora, uređenje domaćinstva;
  • gospođa Sonja Sacco, voditeljica programa ruralnog turizma pri njemačkom touroperatoru I. D. Riva Tours iz Münchena, koji već deset godina u svojoj ponudi ima seoska domaćinstva Istre, govorila je o minimalnim tržišnim standardima: veličini smještajnih jedinica, jednostavnom i luksuznom opremanju i uređenju kuća za smještaj gostiju, kakvu kvalitetu tržište zahtijeva, o radu s agencijama i dr.;
  • Višnja Šimunović je dala osvrt na hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo na pragu EU s naglaskom na  vino kao tradicionalnim proizvodom za potrebe turizma. Temu je dopunio kolega  Franković s kratkim prikazom vinske ceste Istre (Vinski putokazi Istre);
  • gospodin Robert Baćac, direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre – Ruralis, govorio je o dodatnoj ponudi na domaćinstvima, koja se bave seoskim turizmom: o izradi paketa usluga na domaćinstvu i njegovoj okolici, o kalkulaciji cijena (izrada cjenika) i nekim važećim normativima u toj djelatnosti.

Nakon tih predavanja posjećeno je još domaćinstvo „Stari kostanj“, vlasnika Petra Grubišića u selu Gržići nedaleko Gračišća, koje je ime dobilo po tisućljetnom kestenu. 

image015.jpg 

Imanje se prostire na 35 ha u općini Gračišće. Osnovna im je djelatnost poljoprivreda: bave se vinogradarstvom i vinarstvom, a najveći ponos imanja su krave – autohtono istarsko podolsko govedo. Uključili su se u akciju spašavanja te autohtone sorte goveda i očuvanja stare istarske tradicije, na što su posebno ponosni. Osim toga, na imanju imaju i konje, ovce pramenke, fazane, kuniće i ostale domaće životinje, koje pomažu gostima pronaći potrebni mir, uz lijepi pogled na prirodno okruženje i konzumaciju zdrave hrane uzgojene i pripremljene na domaćinstvu po staroj recepturi.

Putovanje je završilo posjetom podruma obitelji Bažon u Gračišću, gdje je organizirano kušanje njihovih vina. OPG Matej i Josip Bažon obrađuje oko 6 ha vinograda, ali, iako su poznati po svojim crnim vinima, kušana je u novoj moderno i atraktivno uređenoj degustacijskoj dvorani, vrlo dobra malvazija iz 2007. godine.

image017.jpg 

Tako je uz dobru istarsku malvaziju i merlot iz bariqua berbe 2006. završila dvodnevna edukacija Zagrebačke županije u Istri o ruralnom i seoskom turizmu.

Ured ravnatelja HZPSS-a, 
Višnja Šimunović, dipl. inž. agr., načelnica Odjela