Održana 1. regionalna izložba jabučnog, vinskog i aromatiziranog octa

Prije samog otvorenja izložbe organiziran je i okrugli stol sa temom: „Jabuka kao sirovina za proizvodnju octa, jabučne rakije i jabučnog soka“.

Predavači:

  • Georg Gal, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, HZPSS – „Prerada voća na domaćinstvu, održavanje postojećih nasada“.
  • Nenad Kantoci, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za VVV, HZPSS – „Poticajne mjere u poljoprivredi i kapitalna ulaganja“
  • Anton Matijašević, dipl. iur., upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza, mr. sc. Mirko Ormuž, predsjednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza – „Osnivanje zadruga“.

Okruglom stolu prisustvovalo je oko 60-tak zainteresiranih poljoprivrednika koji su se aktivno uključili u javnu raspravu te pokazali veliku zainteresiranost u reaktiviranju ugašene poljoprivredne zadruge iz tog kraja.

Nakon svečanog otvaranja, te prigodnih riječi uzvanika izložbu je otvorio izaslanik ministra poljoprivrede, gosp. Tomislav Petrović.

1ocat.jpg

Nakon otvaranja, komisija u tročlanom sastavu – predsjednik Nenad Kantoci, članovi Silva Brezinščak i Georg Gal, među 22 uzorka, najboljim octom 1. regionalne izložbe proglasila je jabučni ocat iz 2007. godine Milana Vrhovskog iz Plemenšćine gornje u Pregradi. Drugo mjesto pripalo je Augustu Rebernjaku iz Huma na Sutli za vinski aromatizirani ocat, a treće mjesto Josipu Kunšteku iz Huma na Sutli za jabučni ocat iz 2004. godine.

Prigodnu manifestaciju koja je bila „pun pogodak“ uljepšale su i djeca i žene Huma na Sutli sa narodnim nošnjama i prigodnim programom. Nadamo da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Područna služba HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije,
Georg Gal, dipl. ing. agr., stručni savjetnik VVV