Ekološko gospodarstvo Tereze Nakani

U nadzoru je danas jedan hektar oranice gdje, na polovici rastu razne vrste tikava (hokaido, argenta, orijent) koje otkupljuje „Biovega“ zajedno sa proizvedenim povrćem koje tako stiže na tržište Zagreba i šire. Spomenute vrste tikava imaju veći sadržaj suhe tvari te se dobro i dugo čuvaju. Od povrća je zastupljena cikla, mrkva, grah i luk kozjak koje„Biovega“ otkupi, a za suradnju, koja traje 5 godina, gđa. Tereza ima samo riječi pohvale. Osim što dio proizvoda isporuči odmah sa polja, dio gđa. Tereza preradi u kompote, marmelade ili slanu zimnicu. Od tikve argenta radi izvrsnu marmeladu bez dodatka šećera, kompot radi od vrste tikve-orijent, a neke tikve su odlične kao voćna salata ili kao dodatak pečenju. Sa svojim proizvodima prisutna je na sajmovima u Rebublici Hrvatskoj na kojima se predstavljaju proizvođači sa certificiranim ekološkim proizvodima. Osim toga, na svom imanju gđa. Tereza uzgaja razne rijetke vrste povrća kao što su bamija, slatki grašak, amarant…

10_kompot.jpg
Kompoti i marmelade od tikava

Kako joj se pružila mogućnost, kupila je staro seosko imanje u susjedstvu gdje planira preseliti preradu svojih proizvoda te urediti izložbeni prostor gdje će čuvati i izložiti sve svoje prerađevine.

Zaštitu protiv štetnika gđa. Tereza provodi prvenstveno strogo pazeći na plodored. Protiv bolesti upotrebljava dozvoljene ekološke pripravke i zaštitna sredstva (npr. bordošku juhu). Za prihranu biljaka tokom vegetacije najviše koristi gnojnicu od koprive, zatim ekorast ili ekološki kompost.

Nemoguće je ne primijetiti s kolikim zadovoljstvom se bavi ovom proizvodnjom, a svoja iskustva nesebično će podijeliti sa zainteresiranima.

Područna služba HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.
Iva Majhen-Vlašiček, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik