Održano 6. natjecanje orača Zagrebačke županije

Natjecatelje i sve prisutne goste u maglovito jutro pozdravili su gosp.Dražen Draganić, načelnik općine Farkaševac, dr.sc. Ivan Katalinić , ravnatelj  HZPSS-a i predsjednik HUONO –a, gosp. Ivan Kolar , posebni savjetnik ministra za suradnju s udrugama poljoprivrednih proizvođača, gđa Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, Zdravko Kušec, predsjednik Udruge orača Zagrebačke županijei mr.sc. Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije koji je i otvorio natjecanje.

Natjecanje su uveličali i članovi Konjogojske udruge Vrbovec, na čelu sa predsjednikom gosp. Ivanom Pavličekom, članom Udruge orača Zagrebačke županije i ovogodišnjim drugoplasiranim natjecateljem.

Svi natjecatelji orali su dvobraznim plugovima, a voditelj natjecanja bio je kolega Dario Padro inače i tajnik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača. Sudili su cijenjeni kolege Marijan Mavračić, Josip Mikec i Nenad Đura.

Od ukupno 10 ekipa koje su sudjelovale na natjecanju, prva tri mjesta osvojili su orači:

  1. Milan Hrastovec iz Ladine (općina Dubrava)
  2. Ivan Pavliček iz Ledine (općina Preseka)
  3. Goran Kresaj iz Ledine (općina Preseka )

Novčane nagrade za prvo plasirane osigurala je Udruga orača Zagrebačke županije, prvoplasiranome 3.000,00 Kn, drugoplasiranome 2.000,00 kn i trećeplasiranome 1.000,00 kn., koje je uručio predsjednik udruge Zdravko Kušec. Dražen Draganić, načelnik općine Farkaševac, uručio je pobjednicima njihove pobjedničke pehare, a dr.sc. Ivan Katalinić ispred HZPSS –a i udruge HUONO – a pobjedniku kristalni svijećnjak. Svaki od natjecatelja dobio je priznanje za sudjelovanje na 6. natjecanju orača Zagrebačke županije koje im je uručila Vlasta Rubeša Vili, rukovoditeljica odsjeka HZPSS- a Zagrebačke županije , a tvrtka Pioneer d.o.o i PSC Ferenčak d.o.o. osigurali su nagrade za sve natjecatelje.

Koliko su naši orači vješti u oranju ponovo će pokazati na natjecanju najbolje plasiranih orača već 6. rujna ove godine u Gudovcu .

Pobjednik županijskoga natjecanja, Milan Hrastovec, na državnom će natjecanju orati plugom čiju je kupnju s 40.000 kuna pomogla Zagrebačka županija. Plug je vlasništvo Udruge orača Zagrebačke županije i ona će ga, osim za natjecanja, koristiti i za edukaciju svojih članova.

Odsjek HZPSSa, Zagrebačke županije
Nataša Puhelek, dipl.inž.agr.

Pripremi za ispis