Četvrta izložba istarske ovce, Svetvinčenat, 5.srpnja 2008. godine

Glavni promicatelj manifestacije je Udruga uzgajivača istarske ovce «Istrijanka» na čelu sa njezinim predsjednikom Alfredom Jedrejčićem.

Organizatori ove manifestacije su:

 • Udruga uzgajivača istarske ovce «Istrijanka»
 • Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu
 • Općina Svetvinčenat,

Pokrovitelj ove izložbe  je Istarska županija.

Program subotnje iztložbe otvorila su stručna predavanja s temama:

 • Predstavljanje projekta „Zaštita izvornosti istarskog sira“ (predavač doc.dr.sc. Samir Kalit, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
 • Registracija objekata za proizvodnju sira na OPG-ima (predavač Višnja Magdić, dipl.ing., HZPSS)
 • Mogućnosti koje pruža vuna (predavač mr.sc. Ana Grgas, HZPSS)
 • Opći dojmovi i dodjela priznanja s 12. ocjenjivanja mlijeka i mliječnih proizvoda Istarske županije (doc.dr.sc. Samir Kalit, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
 • Ocjenjivanje istarskih sireva od strane javnosti – projekt zaštite izvornosti istarskog sira
 • Kasnije su predstavljeni pobjednici 12.izložbe sira, skute, mlijeka i mliječnih proizvoda ocijenjenih 01. srpnja 2008.godine u Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 • Od 43 ocijenjenih proizvoda, 29 je dobilo medalje: 11 zlatnih, 9 srebrnih i 9 brončanih.
 • Zlatnom su medaljom za ovčju skutu nagrađeni Kutić Marijan, Percan Marino, Macan Vedran, dok je šampion Ribarić Anton. Zlatnu medalju za istarski ovčji sir dobila je Bulić Majda.

Na četvrtoj izložbi istarske ovce, predstavljeno je 18 uzgajivača s ukupno 95 grla istarske ovce.

Povjerenstvo za ocjenjivanje ovaca sastavljeno od pet članova, samih uzgajivača istarske ovce biralo je i ocijenilo u četiri kategorije najljepša grla, te izabralo šampionsko grlo izložbe.

Šampionom izložbe je proglašena je ovca «Istrijanka» vlasnika Jordana Peršića iz Kranjčića.

Zanimljivo je bilo gledati ručno i strojno šišanje ovaca, što je privuklo pozornost mnogih posjetitelja, pogotovo što se u strojnom šišanju natjecao i predstavnik Mađarske.

U ručnom šišanju ovaca pobijedio je Vedran Macan, dok je u kategoriji strojnog šišanja pobijedio mađarski prestavnik Isztvan Bakos sa rezultatom od jedne minute i 44 sekunde

Na trgu u Svetvinčentu posjetitelji su kušali više vrsta sira. Demonstracija obrade vune (pranje, bojenje, češljanje) pod vodstvom naše kolegice Ane Grgas privukla je veliki broj posjetitelja, naročito djece, koja su i učestvovala u prezentaciji.

Na kraju izložbe je organizirana večera za sve sudionike. Na taj način smo ispratili i četvrtu izložbu istarske ovce održanu u Svetvinčentu, što je vrlo bitno za promidžbu i zaštitu istarske ovce.

Odsjek HZPSS-a Istarske županije
Ivanka Bervida, dipl.inž.agr., stručni savjetnik

Odsjek HZPSS-a Karlovačke županije
Višnja Magdić, dipl.inž.agr., viši stručni savjetnik

Odsjek HZPSS-a Zadarske županije
Mr.sc. Ana Grgas, viši stručni savjetnik