Stručni posjet voćara i vinogradara Koprivničko-križevačke županije Zelini

Uz voćare i vinogradare, djelatnike Odsjeka HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije pridružili su nam se predstavnici Ureda za gospodarstvo i komunalne djelatnosti, Razvojne agencije Podravine i Prigorja a u Zelini su nas dočekale kao domaćini kolegice Vlasta Rubeša-Vili i Marina Banić.

Prvo smo posjetili Pokušalište Zavoda za voćarstvo gdje nas je dočekao dr.sc. Ante Biško sa suradnicima i ispričao nam o samim počecima i poteškoćama u pripremama površina za sadnju višegodišnjih nasada. Zatim smo pogledali mlade nasade trešnje, šljive, jabuke, borovnice te neke sorte crvenog i crnog ribiza, aronije i ogrozda. Na pokušalištu smo mogli vidjeti mnoštvo sorata koje se nalaze u našim proizvodnim nasadima ali i one koje trebaju tek stići na naše sortne liste.

2008_06_24_04.jpg

Na OPG-u Kos u Hrnjanecu dočekao nas je domaćin gospodin Željko koji nas je poveo kroz podrum i predstavio nam svoje gospodarstvo te asortiman svojih vina. Kroz degustaciju vina predstavio nam je svoju kraljevinu, rajnski rizling, kerner i pjenušac Anita.

Na kraju našeg druženja posjetili smo Izložbu vina kontinentalne Hrvatske gdje je svatko od prisutnih po svojoj želji mogao degustirati vina koja su bila na izložbi. Najviše su se ipak tražila vina ocijenjena sa zlatnim medaljama koja su razigrala nepca naših vinogradara i voćara. Oprostili smo se od naših domaćina sa pozivom da i dogodine posjetimo Zelinu u Sveto Ivanjske dane.

Odsjek HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije,
Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
Anđelka Hodalić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis