Prezentacija starinske stupe za hajdinu kašu

Savjetodavna služba u suradnji s Odjelom za ruralni razvoj nastoji utjecati na održavanje i očuvanje tradicionalnih vrijednosti našeg kraja. Tako smo u razgovoru s Josipom Rusmanom iz Kučana Gornjeg dobili puno korisnih informacija o strojevima koji su koristili naši stari u doradi poljoprivrednih proizvoda na području Varaždinske županije. Kako je gospodin Josip po zanimanju stolar već je nadaleko poznat po svojim inovacijama ali isto tako i po restauratorskim vještinama u obnavljanju drvene stolarije na baroknim građevinama grada Varaždina. Ono što je najviše privuklo mlade ali i ostale posjetitelje na „Špancir festu“ 2002. godine bila je stupa za hajdinu kašu. Starinsku stupu je gospodin Josip izradio prema jednom uzorku starom 100 godina koji se trenutno obnavlja. U izradi je koristio isključivo prirodni materijal – drvo (hrastovina, ariš i dr.)  tako da su i klini za spajanje drveni.

Hajdina (heljda) se u Kučanu Gornjem obično sijala postrno, nakon skidanja usjeva žitarica (najčešće ječma). Od zrna heljde se radila hajdina kaša koja se prodavala i bila je jedan od dodatnih prihoda proizvođačima, te su Kučanci po tome dobili naziv „Kašari“.

2008_06_11_1.jpg

Da se nebi sve to zaboravilo gospodin Josip je zapisao postupak izrade hajdinske kaše na starinski način te je sve to prezentirao:

1. Kuhanje hajdinskog zrna

2. Cijeđenje u šibnatoj korpi

3. Sušenje na sjenovitom mjestu 3-5 dana

4. Ako je hajdina presuha „prefajta“ se (navlaži vodom)

5. Usiplje se u stopu i počne tući ( sadržaj stope oko 15 L, tučenje oko 1 sat)

 2008_06_11_2.jpg

6. Na polovici tučenja nastale ljuske „ispašeju“ se u malom koritu te se ponovi postupak. Nakon završenog tučenja ponovo se sve ispahne (izvjetri).

7. Zatim se neoljuštena zrna oko 5% „ščijaju“ tj. prebere se u koriti ili rešeto.

2008_06_11_3.jpg

8. Prebrano zrno zvani „skroski“ malo se „nafajtaju“ i ponovno u stopu stave te se istuče.

Glavni dijelovi stupe su:

  1. Babina (kapaciteta 14-20 l)
  2. Stopec
  3. Pikec
  4. Nogari
  5. Držač

Tu su još i neki pomoćni dijelovi kao uže ili žrd i okvir da se zrno ne rastepe. Koliko su stupe nekada bile korištene vidjelo se po udubljenju na stopecu gdje se stojalo bosom nogom i stupalo cijeli dan. Izrada hajdinske kaše na starinski način danas se sve rijeđe može vidjeti. Na sreću u našoj sredini postoji još nekoliko malih mlinova sa kamenom koji melju heljdu za poseban specijalitet našeg kraja – hajdinu gibanicu, pa je tako gospodin Josip opisao u stihovima svoju susjedu Miciku.

Micika hajdinu melje
Za kolače svake fele
I na placu to prodaje
Unukam peneze daje.

„Da se otrgne zaboravu zabilježio po svom sjećanju i od više ljudi saznao kako se nekad preživljavalo.“

Josip Rusman

Odsjek Varaždinske županije,
Mara Bogović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis