U Zadru održan okrugli stol “Poljoprivreda na mediteranskom području Republike Hrvatske”

U sklopu okruglog stola održana su predavanja na temu poljoprivrede na području Mediterana Republike Hrvatske, s posebnim osvrtima na maslinarstvo (dr. Frane Strihić), vinogradarstvo (dr.sc. Vinko Milat), voćarstvo (Gordana Dragun,dipl.ing. i dr. Ante Biško), povrćarstvo ( prof. Josip Borošić), navodnjavanje (prof. Frane Tomić) i stočarstvo ( mr.Zdravko Barač), zatim uloga županija u razvoju poljoprivrede (Željko Katuša,dipl.ing.), razvoj poljoprivrede na OPG-ima (dr.sc. Ivan Katalinić), poljoprivreda i turizam na području Istre ( dr.sc. Anita Ilak-Peršurić), te poljoprivredno zadrugarstvo Mediterana (Joško Niskota,dipl.ing.).

Visok postotak neobrađenog zemljišta, nedovoljno korištenje pašnjaka u proizvodnji mlijeka i mesa, nesređeno tržište, nekontroliran uvoz i neorganiziranost proizvođača, neki su od problema poljoprivrede na mediteranskom području Hrvatske rekao je voditelj Odsjeka HZPSS-a Zadarske županije Zdravko Bušić na otvaranju. Poljoprivreda je uz turizam jedan od prioritetnih pravaca razvoja, te je njena regionalizacija ključna za usmjeren i smišljen razvoj, istaknuo je dr.sc. Stipe Radinović s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, koji je podrobno analizirao položaj OPG u mediteranskoj regiji. Pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša je na primjeru Zadarske županije pokazao kako županije pomažu u razvoju poljoprivrede, te je između ostalog rekao: «Činjenica je da Županija sama može malo napraviti za poljoprivredu, jer su županijski proračuni relativno mali, ali kao jedna spona između jedinica lokalne samouprave i ministarstava, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i krajnjim korisnicima, može puno ostvariti. Primjer za dobru suradnju u Zadarskoj županiji je subvencija sadnog materijala što zajedno realiziraju poljoprivrednici, općine, gradovi i županija, zatim subvencija presadnica povrtlarskih kultura gdje kao partnera imamo i Hrvatske šume. Jedan vrlo dobar primjer je obnova zapuštenih poljskih putov, koju smo radili u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i u koju su se uključile dvadeset dvije jedinice lokalne samouprave».

Svi izlagači su jednoglasno, baš kao i većina sudionika, koja se je javljala za diskusiju kao najveći problem razvoja poljoprivrednih aktivnosti, koja uključuje i korištenje raznih vidova državnih poticaja istaknuli problem nerješenog vlasništva poljoprivrednog zemljišta i potrebu za okrupnjavanjem, odnosno komasacijom.

Odsjek HZPSSa, Zadarske županije
Gordana Dragun,dipl.ing.,viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis