Specijalizirani poljoprivredni sajam za direktnu prodaju proizvoda sa sela Wieselburg

Glavni cilj posjete ovom vrlo zanimljivom sajmu je uspostavljanje kontakata sa proizvođačima destililacijskih pogona jer je PZ Radoboj u fazi nabave istih te upoznati se sa načinom proizvodnje i prezentacijom proizvoda sa austrijskog sela. 

Glavnu ulogu na sajmu imala su seoska gospodarstva i njihovi proizvodi a sajam im je poslužio za direktnu prodaju proizvoda. Posjećenost sajma je bila zadovoljavajuća a sami sajam se održavao u 10 hala.

Važno je istaknuti da poljoprivrednici veliku pažnju posvećuju «brandiranju « svojih proizvoda te svoju široku paletu proizvoda dovode do finalnog proizvoda brižljivo upakiranog u najmanje količine. Svaki od proizvoda (ocat, sokovi, rakije, vina, sirevi, mesne prerađevine, začini…) popraćen je raznim tiskanim materijalima, brošurama, reklamama te promoviran putem Interneta. Nema obiteljskog gospodarstva koje nema svoje web stranice, reklamni materijal pa čak i catering.

Austrija je primjer drugima gdje selo doslovce opskrbljuje gradove svojim proizvodima i to im je glavno tržište gdje oni postižu i znatno veću cijenu od proizvoda kupljenih u trgovačkim centrima. Primijetili smo da su cijene tih proizvoda znatno skuplje nego kod nas.

Vidjevši navedeno, ostala nam je gorčina zbog razlike između našeg i austrijskog seljaka, te nada da će se i naši poljoprivrednici bolje angažirati oko svojih proizvoda a institucije koje imaju veze sa poljoprivredom znati pomoći malim gospodarstvenicima, obzirom na sve prednosti, položaj i prirodna bogatstva koje ima lijepa naša.

Odsjek HZPSS-a Krapinsko-zagorske županije
Mr.sc. Luka Čuljak, stručni savjetnik