Skupština Udruge uzgajivača konja “Hrvatski posavac”

U Novskoj je 2004. bilo 56 rasplodnih kobila Hrvatskog posavca, a danas imamo 203 rasplodne kobile i 50 omica, te 10 licenciranih pastuha.

Uzgajivači drže konje u novljanskom Mokrom polju od snijega do snijega, budući da je Hrvatski posavac autohtona pasmina prilagođena ekstenzivnom načinu držanja. Konji zimuju u štalama uglavnom na sijenu. Udruga svake godine organizira uzgojnu izložbu povodom Vojno redarstvene akcije „Bljesak“, te paradu kićenih zaprega povodom dana grada za Sv. Luku. Isto tako naša grla sudjeluju na uzgojnoj izložbi Središnjeg saveza udruga uzgajivača Hrvatskog posavca.

Ciljevi udruge su proizvesti što više uzgojno valjanih grla, budući da se konji trenutno prodaju samo za meso, dok su uzgojno valjana grla izuzetno tražena u našem okruženju (Slovenija, BiH), a cijene su za takva grla višestruko veća, nego one za meso. Isto tako razmišlja se o razvoju seoskog turizma gdje bi se organizirale posjete Mokrom polju u konjskim zapregama.

Problem je što imamo neodgovornih uzgajivača koji u polje puštaju nelicencirane pastuhe slabe uzgojne vrijednosti i donesen je zaključak da će se takvi pastusi istjerivati iz polja, a kao krajnja mjera spominje se i njihova kastracija. Drugi problem je taj što Mokro polje nije ograđeno, tako da konji idu u kvar u šumske remize, te na ratarske površine. U tu svrhu udruga će se natjecati na natječajima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, te županije Sisačko-moslavačke da bi se nabavila farmerska žica i električni pastir.

Program i projekte, odnosno natječajnu dokumentaciju izraditi će Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu, ispostava Novska.

Odsjek HZPSSa, Sisačko-moslavačke županije
Mr.sc. Dalibor Jugović