Seminar: Za razvoj ruralnih krajeva

Potpora razvitka seoskog prostora podrazumijeva dodjelu nepovratnih novčanih sredstava iz državnog proračuna kojima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva sudjeluje u sufinanciranju poljoprivrednika, a mjere koje se provode su poticaj snažne poljoprivredne proizvodnje i izvoza, posebno na istočna tržišta koja su za hrvatske poljoprivrednike konkurentnija, poručili su predavači na seminaru u Metkoviću. Sudionicima seminara detaljno je prezentirana procedura prijave i način dodjele poticajnih sredstava. 

Potreba za ostankom stanovništva u ruralnim područjima, izjednačavanje života u ruralnim i urbanim područjima, povećanje konkurentnosti proizvodnje te razvoj ruralnog turizma neki su od temeljnih zadaća koje se moraju ostvariti kako bi porasla kvaliteta života u Hrvatskoj, nadodali su predavači.

Vinko Milat iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodnoga gospodarstva predstavio je Operativni program trajnih nasada, Marjan Brčić Kostić mjere ruralnog razvitka; Ivan Jakopović operativne programe razvoja govedarstva i svinjogojstva; Zlatan Kljaković kapitalna ulaganja i model potpore dohotku. Dijana Katica je u ime «Hrvatskog farmera» govorila u ruralnom turizmu i mogućnostima razvoja.

Odsjek HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Milenko Buljubašić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis