Kako radi udruga malih sirara Sisačko-moslavačke županije “Prevelac”

Neki od članova predstavili su se svojim proizvodima na poljoprivrednom sajmu u Gudovcu. Po povratku sa sajma članovi su bili puni utisaka, mnogi su upoznali buduće kupce te razmijenili iskustva s drugim sudionicima sajma.

Tek što su se slegli utisci s ove manifestacije, tri dana bili su sirari na Zagrebačkom velesajmu u sklopu manifestacije Eko-etno. Kako nisu svi mogli biti prisutni sve dane, izmjenjivali su se na štandu. Osim svojim vrijednim proizvodima i lijepo uređenim izložbenim prostorom svi sudionici imali su i prepoznatljive pregače i majice s imenom županije i nazivom udruge.

Da bi i u svojoj županiji pokazali što proizvode bili su sudionici na Voloderskim jesenima u Voloderu. Na štandu kraj vinara, pod šatorom, sirare su posjetili brojni posjetitelji voloderskih jeseni i predstavnici županije. Svi su degustirali razne vrste sireva, a mnogi koji nisu mogli odoljeti ovim kvalitetnim proizvodima ponijeli su ih i kući.

Uoči blagdana Sv. Mihovila u mjestu Crnac kraj Siska već drugu godinu organizira se i sajam poljoprivrede koji je ove godine trajao tri dana. Na brojnim štandovima predstavili su se poljoprivrednici sa svojim proizvodima, te udruge i zadruge.

I sirari su bili predstavljeni na štandu. Naš štand posjetio je i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, pomoćnici ministra Ivan Hodalić i Srećko Selanac te brojni uzvanici iz MPŠVG-a i županije.

U sklopu sajma poljoprivrede u Crncu, Udruga malih sirara Sisačko-moslavačke županije "Prevelac" organizirala je okrugli stol Razvoj mini sirana na OPG-u i stvaranje autohtonog proizvoda sisačka češnjovka. Predavači su bili Karmen Sinković, Marijana Nikolić, Natalija Knežević, Višnja Magdić, Mario Marenić te gost iz Slovenije Rafko Novak. Okruglom stolu prisustvovali su i pomoćnici ministra Ivan Hodalić i Srećko Selanac. Posjećenost na okruglom stolu bila je jako dobra. Zainteresirani sirari iz naše i drugih županija ispunili su dvoranu. Poslije predavanja uslijedila su brojna pitanja našim predavačima te korisni odgovori i informacije.

Najveće oduševljenje i ugodno iznenađenje na ovom okruglom stolu bilo je potpisivanje ugovora sa Srednjom školom Bartol Kašić iz Grubišnog Polja i predsjednice naše udruge Đurđice Kršić. Potpisivanjem ugovora okončana je višemjesečna borba da se realizira nastava prve grupe polaznika naših sirara za zanimanje mljekar-sirar. Imamo dvadesetak zainteresiranih polaznika. Po završetku škole zvanje će se upisati u radnu knjižicu.

Za pohađanje ove škole Udruga ima veliku podršku Ministarstva, Sisačko Moslavačke županije i grada Siska. Nakon što se dogovore i tehnički detalji oko održavanja nastave, škola će početi.

Odsjek HZPSS-a Sisačko Moslavačke županije,
Janica Matokanović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
tajnik Udruge Prevelac