Održan dan polja kukuruza, suncokreta i soje Poljoprivrednog instituta Osijek

Održavanje tradicionalne manifestacije „Dan polja kukuruza, soje i suncokreta“ započelo je  toplim i srdačnim  pozdravom domaćina,  ravnatelja PIO dr. sc. Josipa Kovačevića. Nakon okrijepe uz piće i doručak, započeo je program koji se sastojao od stručnih predavanja. Cijeli program vodio je mr.sc. Luka Andrić iz Odjela za sjemenarstvo.

Paletu hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta Osijek predstavio je dr. sc. Antun Jambrović sa naglaskom na dva nova hibrida OSSK 430 (FAO 430-450) i OSSK 515 (FAO 510-50). Potom je dr. sc. Miroslav Krizmanić predstavio proizvodnju i ponudu suncokreta, a dr. sc. Alesandra Sudarić sortiment soje.

Na završetku predavanja predstojnik Odjela za sjemenarsvo mr. sc. Josip Šimenić predočio je količine i sortiment ječma i pšenice za 2007/08., te količine sjemena soje , suncokreta i kukuruza za proljetnu sjetvu 2008. godine.

Ostalo je još pogledati pokusna polja kukuruza, soje i suncokreta, gdje nas je ljubazni domaćin „opet“ iznenadio ponudivši jabuke, šljive, kruške, kuhani kukuruz i domaću rakiju na kušanje. Po završetku obilaska pokusnih polja otišlo se na završni dio, odnosno na zajednički ručak uz tamburaše i slavonske pjesme.

 

Odsjek HZPSS-a Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik