Ljetna rezidba voćaka

Ljetna rezidba voćaka, naime, preporučljiva je mjera za gotovo sve voćne vrste a za breskvu koja razvija mnogo bujnih mladica ova je mjera obavezna. Ova se rezidba obično za jezgričavo voće -krušku i jabuku – obavlja krajem lipnja dok se kod breskve ona obavlja oko mjesec dana kasnije a može se obavljati i nekoliko puta tijekom ljeta. Zelenom rezidbom dopunjuje se zimska rezidba i nastoji se uravnotežiti rodnost i bujnost voćke. Njome se odstranjuju suvišne mladice iz sredine krošnje kako bi ona bila što bolje osvijetljena. Tada plodovi dobivaju više sunca i bolje su obojeni a kako se u krošnji tada zadržava manje vlage patogene gljivice imaju slabije uvjete za razvoj pa je i voćka zdravija. Osim toga, bolje osvjetljenje i prozračnost krošnje djeluje i na bolje diferenciranje cvjetnih pupova koje se kod većine voćaka odvija ljeti pa na taj način možemo utjecati i na bolji urod voća u idućoj godini. Ljetnom se rezidbom također uklanjaju i vodopije – uspravne mladice izrasle u istoj godini koje iscrpljuju voćku a ne rode. Ostavljaju se jedino vodopije izrasle na mjestima na kojima želimo uzgojiti novu granu. U tom slučaju vodopiju vezanjem ili na neki drugi način usmjerimo kuda želimo i otklonimo u kosi položaj kako ne bi rasla suviše brzo. Tada, nakon godinu-dvije i ta grana postane rodna.

Voćari – amateri često nastoje obuzdati bujnost svog stabla prikraćivanjem jačih grana u zimskoj rezidbi što je pogrešno jer tada iz grane ispod reza izbije mnogo nepotrebnih mladica od kojih većinu treba odstraniti ljetnom rezidbom a neke prikratiti kako bi im se zaustavio rast. Rezidbom u ljetu treba odstraniti i jače grančice pri vrhu grana, prevelike grančice na nepoželjnim mjestima koje će konkurirati granama odabranim za uzgojni oblik krošnje. Uz to treba prorijediti i preguste grančice. Valja znati da se odstranjivanjem nepotrebnih grana i lišća smanjuje i transpiracija -isparavanje vlage što voćkama pomaže da bolje podnesu ljetnu sušu. I napokon, dopunska ljetna rezidba može se izvesti i u rujnu ako primijetimo da su pri vrhu kosturnih grana izrasle jače mladice. Njih tada odstranimo kako bi vrh grane ostao slobodan i mogao bolje rasti.

Kod mladih voćaka ljeti se režu samo neke grančice izbile na pogrešnom mjestu koje bi remetile formiranje željenog uzgojnog oblika krošnje. Također je zelenom rezidbom, koju treba izvesti što ranije u proljeće – predviđeno i pinciranje odnosno otkidanje vrhova mladih, tek posađenih bresaka kako bi se ispod toga razvile preuranjene mladice iz kojih se tada mogu uzgojiti postrane grane.

Pripremi za ispis