Nagrađeni maslinari i vinari na prijemu kod gradonačelnika Grada Skradina

Povod prijema bio je zapažen uspjeh maslinara i vinogradara s ovog područja na manifestacijama koje su se tijekom proljeća održale u Dalmaciji. Na Maslini 2007 od ukupno poslanih 60 uzoraka ulja s ovog područja 27 ulja je nagrađeno zlatnom medaljom, 9 srebrom, 5 brončanom. Uljari su osvojili i posebne nagrade pa su tako 2 vicešampiona, 1 plaketa za 20 najboljih ulja, plaketa za najbolje ulje od sorte krvavice, bronca za etiketu. Uljara Laća dobila je plakete za najviše poslanih uzoraka, i za uljaru koja je preradila najviše nagrađenih ulja.

Na ovogodišnjem Noćnjaku osvojene su 2 zlatne medalje.

Vinari s ovog područja na 2. susretu vinara Šibensko-kninske županije osvojili su 1. mjesto u kategoriji otvorenih bijelih vina , 2. mjesto u kategoriji otvorenih crnih vina te 2. mjesto u kategoriji flaširanih bijelih vina.

Gradonačelnik Nediljko Duić prisutne maslinare i vinogradare upoznao je sa programima, vezanim uz poljoprivredu na kojima se trenutno radi. Osim već postojećih subvencioniranja sadnica, trenutno se u suradnji sa Hrvatskim vodama čisti dio mreže odvodnih kanala i vodotokova, s čime će se nastaviti i u 2008., u suradnji s HZPSS-om i Agronomskim fakultetom iz Zagreba pokreće se projekt revitalizacije sorte krvavice. Pohvalio je osnivanje Udruge maslinara „Skradinsko ulje“, te pozvao maslinare da se aktivno uključe u njen rad i obećao suradnju.

Vidno zadovoljni ukazanom pažnjom i prilikom što su gradonačelniku mogli iznijeti svoje probleme i prijedloge za daljnju suradnju, nakon gotovo dvosatnog druženja, maslinari i vinogradari, vratili su se svojim svakodnevnim obvezama.

Odsjek HZPSS-a Šibensko-kninske županije,
Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis