Komasacija poljoprivrednog zemljišta

Prezentacija će se održati prvi dan sajma, 9. listopada od 13 do 14.30 sati.

Na prezentaciji možete saznati kako se provodi komasacija, zašto je važno okrupniti poljoprivredno zemljište, koji su financijski učinci komasiranog zemljišta, koja je uloga jedinica lokalne samouprave u provođenju postupka komasacije, kako dobiti sredstva iz Programa ruralnog razvoja za provođenje komasacije,…

U Republici Hrvatskoj prevladavaju mali i usitnjeni posjedi poljoprivrednog zemljišta, koji ne pružaju zadovoljavajuće uvjete za uspješnu i rentabilnu poljoprivrednu proizvodnju, zbog toga je Sabor izglasao novi Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta. Zakon je objavljen u Narodnim novinama br. 51/15.

Komasacija je skup administrativnih i tehničkih postupaka kojima se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće i uređenije, uređuju putne i kanalske mreže te sređuju stvarnopravni i drugi odnosi na zemljištu. Komasacija se provodi radi okrupnjavanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije, radi njihovoga ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, radi osnivanja i izgradnje poljoprivrednih putova, vodnih građevina za melioracije te izvođenja i drugih radova na uređenju zemljišta namijenjenog poljoprivredi. Komasacija se provodi na temelju višegodišnjih programa, koje donosi Hrvatski sabor za razdoblje od pet godina i godišnjih programa, koje donosi Vlada Republike Hrvatske. Programima se utvrđuju u prvome redu područja na kojima će se provoditi komasacija, izvori financiranja te rokovi za provedbu Programa. Programe izrađuje Agencija za poljoprivredno zemljište na temelju stručnih analiza o provedbi postupka komasacije. U skladu s Programima Agencija izrađuje idejne projekte komasacije za pojedinu katastarsku općinu.

Sredstva potrebna za izvršenje Programa osiguravaju se u državnome proračunu Republike Hrvatske, proračunu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, iz sredstava fondova Europske unije, sredstava donacija, te drugih sredstava zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba.

Posljednji Zakon o komasaciji donesen je davne 1987. godine. Do 1991. godine je prema podacima Državne geodetske uprave komasirano oko 822.704 ha poljoprivrednog zemljišta, na području 11 jedinica područne (regionalne) samouprave.

izvor: Agencija za poljoprivredno zemljište

Pripremi za ispis