Pionir biodinamičke proizvodnje Alex Podolinsky po drugi put u Hrvatskoj

Alex Podolinsky posvetio je više od 60 godina života ekološkim i biodinamičkim aktivnostima. Unatoč svojim godinama (85), putuje po cijelom svijetu, i prenosi svoje znanje poljoprivrednim proizvođačima bez ikakve naknade. Zahvaljujući njemu u Australiji, gdje živi, biodinamička je poljoprivreda široko rasprostranjena te se njome bavi stotinjak proizvođača. Gospodin Podolinsky surađuje s proizvođačima iz Švicarske, Njemačke, Ukrajine, Francuske, Austrije, Italije i drugih zemalja, i jedan je od najvećih proizvođača biodinamičkog pripravka BD 500. Biodinamički pripravak BD 500 poznat kao „kompost iz roga“ nositelj je sile Zemlje jer upija život iz svemira i prenosi ga u tlo koje obogaćuje elementima kao što su bor, barij, kalcij, krom, bakar, magnezij, titan, vanadij i dr., ali i dušikom. Kompost iz roga multiplicira količinu elemenata unesenih u tlo.

Pripravak BD 500 stimulira klijanje sjemena, rast lista, cvijeta, korijena i ploda biljaka i rad mikroorganizama u tlu.

Primjenjuje se prskanjem tla ili biljaka nakon kiše jer tlo ne smije biti suho. Tlo se prska prije i nakon obrade, a biljke prije sadnje uvijek krupnim kapljicama prethodno dinamiziranim pripravkom BD 500. Ujutro se prska po tlu, a popodne i navečer po tlu i biljkama (primjerice voćke, vinova loza).

Djelotvornost primjene komposta iz roga očituje se osobito u sušnim godinama kada biljke putem lista lakše preuzimaju vlagu iz zraka, a nakon kiše ili navodnjavanja tlo bolje akumulira vlagu. Primjena pripravka BD 500 pomaže oštećenim biljkama da lakše prebrode stresne situacije nakon prirodnih nepogoda (tuča, mraz i dr.).

Za prskanje 1 ha dostatno je 80 g pripravka BD 500 „kompost iz roga“ koji se prethodno dinamizira u 50 l kišnice u trajanju od jednog sata.

Nakon 4 sata predavanja (bez pauze) g. Podolinsky je s prisutnima posjetio rodnu kuću dr. Rudolfa Steinera i nekoliko OPG-a. Posjete OPG-ima nastavio je i u iduća dva dana, 4. i 5. srpnja 2011., tijekom njegova posjeta Hrvatskoj.

HPK, Javna poljoprivredna savjetodavna služba
mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr.
načelnica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis