NEFERTITI – Godišnji sastanak u Francuskoj

Prvi godišnji sastanak započeo je uz okupljanje 80 sudionika od 32 partnera iz 17 različitih europskih zemalja.

Uz predavanja i radionice po radnim paketima dobivene su daljnje upute uz izradu dinamičnog akcijskog plana za poboljšanje rada i komunikacije među sudionicima te određivanje individualnih potrebi članica projekta.  Radionice su se odvijale na temelju 10 tema od koji je HPŠSS uključena u dvije, a to su: kako učiniti farme atraktivnijima (atraktivnost farmi) i organska stočarska proizvodnja.

Posjećen je i poljoprivredni sajam „les Culturales“ koji je namijenjen primjenama inovacija i digitalizacije u poljoprivredi 6. lipnja 2018. u L’Isle Jourdain, u blizini Toulouse-a.  Demonstracijske aktivnosti odvijale su se na 15 ha polja uz 150 stručnjaka i 180 izlagača. Na ovom sajmu poljoprivrednici razmjenjuju iskustvo i traže inovacije kako bi raširili svoje znanje te isto primijenili na svojim farmama.

Prilikom posjete sajma sudionici su podijeljene u 3 različite grupe prema temama, a to su stočarstvo, ratarstvo i hortikultura. Tema Digitalizacija i robotika bila je prisutna u svim grupama. Stočarska tema u koju smo uključeni obuhvaćala je tri radionice u kojima je prikazana upotreba nove tehnologije: 1. Meso i kukuruzna krmna smjesa: razvoj u hranidbi životinja; 2. Prednosti pokrivanja biljaka i 3. „Big data“, budući Big Brother?. Pametni senzori i uređaji koji proizvode veliku količinu podataka u cilju bolje evaluacije, lakšeg praćenja poljoprivrednog zemljišta  i podizanja konkurencije među poljoprivrednicima.

Pozivamo sve zainteresirane koji se žele povezati i umrežiti s drugim gospodarstvima kako bi razmijenili znanje i unijeli inovacije u svoju proizvodnju da nas kontaktiraju na savjetodavna@savjetodavna.hr.

Više o projektu možete saznati klikom na poveznicu: NEFERTITI.

Primjena robotike i digitalizacije u poljoprivredi

Demonstracije na poljoprivrednom sajmu

Radionica o ključnim faktorima za uspješno osnivanje mreže između partnera projekta

„Teambuilding“ – predstavljanje i snimanje grupa prema tematskim mrežama

Završno predavanje o izradi platforme s ciljem podrške projektu

Ivana Torić, mag. ing. agr.
Damir Hajplan, bacc. međ. odn. i dipl.

Pripremi za ispis