Vinfest Benkovac 2017. – Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije

Koliko je važna i značajna ova vinska manifestacija u kojoj se profilira nadasve kvaliteta vina potvrđuje i izjava same predsjednice ocjenjivačke stručne komisije dr. sc. Ivane Alpeza koja je između ostalog kazala „Kada bi se po kvaliteti vina sumirali svih osam godina Vinfesta onda se može ustvrditi da je ovo najbolja od najboljih godina“.

Slika 1. Dr.sc. Ivana Alpeza – predsjednica ocjenjivačke komisije

Upravo kvaliteta vina iz godine u godinu potvrđuje da se radi o iznimnom vinskom događaju ne samo za benkovački kraj i okolicu već puno šire što i potvrđuje ovogodišnji veliki broj dostavljenih uzoraka vina (74 uzoraka od čega je 37 bijelih vina i 37 crnih vina što u postupku proizvodnje što vina na tržištu).

Senzorna ocjena dostavljenih uzoraka vina održana je sa predsjednicom ocjenjivačke stručne komisija dr. sc. Ivanom Alpeza, tajnikom Zvonimirom Vlatkovićem te stručnim ocjenjivačima (10 članova).

Šampioni ovogodišnjeg Vinfesta Benkovac 2017. su:

  • Šampion crnih vina na tržištu je vino“Cabernet Sauvignon 2015.“ Vinarije Škaulj iz Nadina.
  • Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je „Cabernet Sauvignon 2016“ PZ Maslina i vino iz Polače

Titulu Šampiona bijelih vina na tržištu ponijelo je vino „Pošip 2015“ Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih kao i titulu Šampion bijelih vina u kategoriji vina u postupku proizvodnje za „Pošip 2016“.

Slika 2. Nagrađeni ovogodišnji vinari

Već drugu godinu za redom ovogodišnji Vinfest Benkovac 2017 imao je i humanitarni karakter, te je bio usmjeren za Udrugu „Zajedno“iz Benkovca koja skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju. Za ovu plemenitu akciju kroz licitaciju vina prikupljena su sredstva za djecu iz Udruge.

U divnom ambijentu kaštela Benković uz bogat zabavno kulturni program druženje vinara potrajalo je dugo u noć.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis