Održana manifestacija „Sačuvajmo stare sorte, Cernik 2018“

Na jednom mjestu okupili su se zaljubljenici i entuzijasti u stare sorte voća, praktičari koji ih godinama traže, cijepe i pokušavaju spasiti od propadanja i zaborava, ali i mnogi stručnjaci i znanstvenici iz mjerodavnih institucija. Oko 50-tak izlagača ponudili su zavidni broj različitih plemki voća i raznovrsnog sjemena povrća autohtonog i starog pomalo zaboravljenog sortimenta, te šumskih voćkarica.

U dvanaest sati održana je tribina (okrugli stol) na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj je sudjelovalo 12 stručnjaka i znanstvenika iz mjerodavnih institucija. Na okruglom stolu svoja izlaganja su prezentirali i ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek dipl.ing.agr. i mr. sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu.

Zdravko Tušek je dao potporu ovoj jedinstvenoj manifestaciji i istaknuo je da su stručnjaci Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, koja je nedavno promijenila ime, uvijek na usluzi poljoprivrednicima, te da podržavaju ovakve programe i projekte očuvanja starih sorti od propadanja i zaborava. Pohvalio je inicijative Cerničana i rekao da se ovakvom zajedničkom organizacijom može puno učiniti i da bi manifestacija mogla prerasti u nacionalni projekt ako se nastavi ovako pozitivno raditi, istaknuo je vrijednost tradicije i kulturne baštine kao dio nasljeđa i nacionalnog identiteta, s naglaskom na genetski potencijal i biološku raznolikost.

Marija Milašin, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis