Održana Škola rezidbe voćaka u Kaptolu

Zahvaljujući najavama o održavanju Škole rezidbe putem naše web stranice, lokalne požeške radio-postaje, ali i usmene predaje („od uha do uha“) bivših polaznika ove škole, i ove godine je bio velik interes, bez obzira na to što je sva 4 dana edukacije bilo jako hladno vrijeme, padao snijeg te puhao hladan sjeverac. No, ni takvo vrijeme nije spriječilo dolazak petnaestak entuzijasta – voćara, profesionalaca, amatera i hobista. Štoviše, trojica su stigla iz Zagreba, jedan iz Slavonskog Broda te jedan iz okolice Petrijevaca. Ostali su bili s lokalnog područja. Da bi sudjelovali u ovoj Školi, neki od polaznika u svojim su tvrtkama „uzeli“ mali godišnji odmor.

Ove godine, Školu smo „vratili“ u stare vremenske gabarite; ponovo je trajala puna četiri dana. No, ni ta 4 dana nisu bila dovoljna da obradimo sve voćne vrste. Ovoga puta smo obradili jabuku i krušku, višnju i breskvu, lijesku, šljivu te (po prvi puta trešnju).

Nastava je već tradicionalno koncipirana tako da spaja teorijska znanja s praktičnom rezidbom u voćnjacima na terenu. Konkretno, svakoga dana trajanja nastave, najprije su (u jutarnjim satima) održavana predavanja u prostoru Općinske vijećnice u Kaptolu, putem Power Point prezentacija te prikazom kratkih video filmova. Prezentacije su sadržavale gotovo sve relevantne informacije o:

  • Značajkama svake voćne vrste koju smo obrađivali (njenim morfološkim, fiziološkim, pedološko-kemijskim te ekonomskim značajkama)
  • Preferiranim voćarskim položajima, uključujući nadmorsku visinu, nagib i reljef
  • Uvjetima klime i tla,
  • Uzgojnim oblicima, uključujući i formiranje uzg. oblika te održavanje istih, uz evaluaciju prednosti i mana svakoga od uzgojnih oblika
  • Osnovama gnojidbe, (ali i najnovije spoznaje o utjecaju zeolita te biostimulatora tla)
  • Zaštiti protiv bolesti i štetnika (za svaku od obrađivanih voćnih vrsta)
  • Dezinfekciji alata i rana na voćkama (nastalih pri rezidbi), te zarastanju rana novim tkivom
  • Prevenciji u borbi protiv pozebe i kasnog proljetnog mraza
  • Potrebnom alatu i priboru za rezidbu, uključujući i važnost načina oštrenja alata, njegovu trgovačku, radnu te kiruršku oštrinu,
  • Ergonomiji reza, radnim učincima te očuvanju ligamenata, tetiva te mišića ruke
  • Električnim škarama, uključujući i probni rad s njima
  • Strojnoj pred-rezidbi voćaka u intenzivnim nasadima

Posebna pažnja posvećena je najčešćim pogreškama u rezidbi voćaka. Najviše napora poklonjeno je ukazivanju na detalje pri rezidbi („cake“) kojih uglavnom ili nikako nema (u pretežno dostupnoj) stručnoj literaturi.

U prikazivanju video isječaka o rezidbi (svake voćne vrste koja je određenoga dana obrađivana) korišteni su manji, srednje veliki i (poneki) veći video klipovi s renomiranih američkih sveučilišta, najnaprednijih voćnjaka u Nizozemskoj, Poljskoj, SAD-u, Italiji, ali i iz RH, Slovenije i Mađarske. No, usporedbe radi, korišteni su i video klipovi iz susjednih zemalja s jugo-istoka.

Nakon pruženih teorijskih znanja u toplim prostorima predavaonice, od kasnih dopodnevnih, pa do kasnih popodnevnih sati, slijedila je pokazna demonstracijska rezidba u voćnjacima bliže ili dalje od mjesta Kaptol, vani na terenu, u nasadima pokrivenima snijegom, i temperaturama na kojima je nemoguće izdržati bez veće hrabrosti ili neopisivo snažne žudnje za znanjem.

Svakoga dana polaznici Škole su pojedinačno iskušavali svoja usvojena znanja osobnom probnom rezidbom na svakoj (gore nabrojenoj) voćnoj vrsti, uz stručno usmjeravanje, naputke, korekcije pri rezidbi, te napokon i uz  evaluaciju uspješnosti njihova rada u praktičnoj rezidbi.

Unaprijed, prilikom odabira nasada na kojima će se održavati praktična rezidba, vodilo se računa da ovdje budu zastupljeni prosječni, ali i najnapredniji voćnjaci te (namjerno) pokoji i nešto nazadniji (zaostaliji). Sve ovo radi što boljeg uočavanja ciljanih efekata pri rezidbi.

Baš kao i svake godine do sada, i ovoga su nas puta posjetile TV kuće; jedna nacionalna i jedna lokalna televizija te snimile priloge o rezidbi.

Interes polaznika pokazan je brojnim pitanjima kako tijekom teorijske nastave za vrijeme predavanja, tako i tijekom izvođenja praktične rezidbe na terenu. Za one polaznike, koji su došli prvi put (a mnogi dolaze redovito svake godine), možda je pristup (način prijenosa znanja) bio pomalo i šokantan, ali smo zato sigurni kako su primljena znanja usvojili trajno. O zadovoljstvu polaznika ove Škole govore i pisma zahvale koja već počinju pristizati.

Ovim putem koristimo priliku zahvaliti se svima koji su nam pomogli pri odobrenju održavanja ove Škole, organiziranju, provedbi edukacije, medijskom praćenju, ustupanjem prostora za predavanja ili ustupanjem svojih nasada za pokaznu praktičnu rezidbu. No, najveću zahvalu izražavam svojim radnim kolegama: Đurđici Kšenek i Goranu Josipoviću, bez čije bi sinergijske suradnje, ali i velikog stručnog angažmana te žrtvovanja na cičoj zimi, ova škola zasigurno bila zakinuta.

 

Tomislav Božičević, dipl. ing agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu,
predavač, demonstrator rezidbe i suvoditelj Škole

Pripremi za ispis