20. degustacija vina „Vinkovo Stankovci 2017.“

Okrugli vinski jubilej od dva desetljeća  je relativno dug vremenski period  koji je obilježio brojna protekla druženja, stručne edukacije, zajedništvo, dodjele i priznanja za kvalitetu naših vina te iznjedrio mnogobrojne šampione ove vinske manifestacije.

Na stručno ocjenjivanje naši vinari su ovaj put dostavili 136 uzorka vina i to:

  • bijelih vina u postupku proizvodnje 60

  • crnih vina u postupku proizvodnje 76

Sva prispjela vina odražavaju cjelokupni  trud u vinogradu i berbi, napose u podrumu kroz preradu, obradu i njegu vina i rezultat su boljeg rada, znanja, stručnosti te iskustva.

Svaka vinogradarska godina je uvjetovana klimatološkim i vegetacijskim prilikama i neprilikama koje u konačnici uz uloženi rad svakog vinara i vinogradara znači dobro, bolje ili najbolje vino.

Ovogodišnji Šampion  najboljeg bijelog vina u postupku proizvodnje je Zdravko Žuža iz Podgradine sa sortom Pošip.

Šampion najboljeg ocjenjenog crnog vina je PZ Maslina i vino iz Polače sa sortom Cabernet Sauvignon.

Uz svečano proglašenje šampiona ovogodišnjeg vinske manifestacije u Stankovcima, Vinkovo je  obilježio blagoslov i početak rezidbe ravnokotarskih vinograda.

Veliku pozornost prisutnih vinogradara i vinara svakako je potaknula i promocija knjige autora Tomislava Marijana Bilosnioća “ Vinkovo u Stankovcima  2“.

Za mnoge vinogradare i vinare Vinkovo u Stankovcima postaje omiljena vinska manifestacija koja ima važnu ulogu u promoviranju prvenstveno kvalitete vina kroz  prijenos znanja, rada i sinergije s strukom.

Kroz dva desetljeća puno je toga ostvareno u stručnom i edukativnom smislu naših vinogradara i vinara, a najbolja potvrda su brojna vina iz Zadarske županije koja su stavljena na tržište.

Tako Vinkovo prerasta tradicionalne okvire i postaje jedna od važnih segmenata u širenju prepoznatljivosti kvalitetnih vina spravljenih od  autohtonih ili introduciranih vinskih sorta.

Za ostvarenje svih ovih rezultata nije uvijek bilo lako ostvarivo već je trebalo uložiti puno truda, znanja, htjenja, financijskih sredstava i dobre volje.

Općina Stankovci kao organizator ove dugogodišnje vinske manifestacije to je upravo i dokazala  jer je prepoznala važnost i želju naših vinogradara i vinara te ih usmjerila na suradnju sa strukom, a onda i rezultati nisu izostali.

Dakle, sve najbolje treba poželjeti svim sudionicima u povodu dvadesetog jubileja Vinkova u Stankovcima uz istinske želje za daljnjim unaprjeđenjem u prepoznatljivosti i kvaliteti naših vina na tržištu.

 

                                                                         Zvonimir Vlatković, dipl.ing.agr.
Zvonimir.Vlatkovic@savjetodavna.hr

  

Pripremi za ispis