Održan Godišnji seminar Savjetodavne službe

Osim zaposlenika, skupu su prisustvovali i mnogobrojni gosti: zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Grgić, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije dr.sc. Marija Vukobratović, predstojnica Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo dr.sc. Andrijana Novak te predstavnici ostalih strukovnih, znanstvenih i savjetodavnih institucija iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Glavna svrha organizacije Godišnjeg seminara Savjetodavne službe bila je usavršavanje savjetnika u okviru Podmjere 2.3 Programa ruralnog razvoja (PRR) RH 2014.-2020. Nastavak je to dobre prakse organizacije prethodnih sličnih skupova s kojih su dolazile pozitivne povratne informacije mnogih kolega i kolegica. Godišnji susret svih zaposlenika omogućava široku razmjenu praktičnih iskustava koja savjetnici tokom godine „sakupe“ na terenu. Ovakav način razmjene iskustava značajno doprinosi rastu kvalitete i učinkovitosti savjetodavnog rada.

Program ovogodišnjeg Seminara, uz predstavljanje Izvješća o radu za prethodnu te plana rada za tekuću godinu, sadržavao je teme koje su aktualne za sve savjetnice i savjetnike kao što su: Europsko inovacijsko partnerstvo – EIP, Natura 2000, energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora u poljoprivredi te provedba „Savjetničkih paketa“. U popodnevnom dijelu održane su radionice iz komunikacijskih vještina.

Implementacija i provedba PRR-a, posebice u provedbi mjera M01, M02, M16 i ostalih mjera Programa, jedan su od najvećih izazova za rad Službe u novijoj povijesti. S tim u skladu, odabrane su najaktualnije teme i pripremljeni sadržaji radionica.

Očekivani ishod Godišnjeg seminara je primjena naučenih znanja u svakodnevnom radu savjetnika, a veliki potencijal Služba stiče uključivanjem u osnivanje i rad EIP partnerstva, odnosno uspješnom provedbom mjere M16 – „Suradnja“ PRR-a, implementacijom programa „Natura 2000“, te savjetovanjem iz obnovljivih izvora energije. Sve navedene teme dio su Zajedničke poljoprivredne politike EU te pridonose smanjenju troškova i rastu konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, a savjetnice i savjetnici doprinijet će ostvarenju tog cilja svojim radom i sudjelovanjem u provedbi projekata iz navedenih tema.

ravnatelj
Hrvoje Horvat, dr. med. vet.

Pripremi za ispis