Varaždinsko zelje i Slavonski kulen dobili EU zaštitu naziva

U Bruxellesu je danas, 3. listopada 2017. godine održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva „Varaždinsko zelje“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva „Slavonski kulen“/ „Slavonski kulin“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Vezano za naziv „Varaždinsko zelje“, prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a za sjemenje i proizvode od kupusa koji se proizvode izvan definiranog zemljopisnog područja, na oznakama se bez vremenskog ograničenja dopušta korištenje naziva sorti Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3, uz jasno isticanje zemlje podrijetla, bez ikakva upućivanja na Hrvatsku.

Vezano za naziv „Slavonski kulen“/ „Slavonski kulin“ prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva „Slavonski kulen” za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda „Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.

Prijedlozi Uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije.

Pripremi za ispis