Objavljen Pravilnik za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama

U Narodnim novinama br. 74/2017 od 28. srpnja 2017. bit će objavljen Pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje Mjere 5, Podmjere 5.2 – Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Natječaj za korištenje ove mjere raspisat će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sljedeći tjedan, a prijave na natječaj bit će omogućene početkom listopada 2017. godine, jer je zbog EU pravila potrebno zadovoljenje osnovnih preduvjeta korištenja ove mjere (proglašenje elementarne nepogode, izlazak na teren povjerenstava za procjenu štete i sl.).

Prihvatljivi troškovi financiranja u okviru podmjere 5.2. su: obnova poljoprivrednog potencijala, sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja te opći troškovi (do 10% ukupnih troškova). Predviđeni iznos novca koji će biti dostupan putem natječaja je 150.000.000 kn uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka.  Važno je naglasiti da je moguća  isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava javne potpore.

Osnovni je preduvjet provođenja ove mjere da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu. Uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika prouzročeno elementarnom nepogodom treba biti 30%. Poljoprivredni potencijal obuhvaća poljoprivredno zemljište, poljoprivredne gospodarske zgrade, poljoprivredne gospodarske strojeve, mehanizaciju i opremu, domaće životinje i višegodišnje nasade.  Poljoprivrednim potencijalom, primjerice, smatra se poljoprivredni stroj, mehaničko zagađenje poljoprivrednog zemljišta, stablo, ali ne i plod. Dakle, ako je elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina takav korisnik je prihvatljiv za financiranje iz ove operacije, no ukoliko je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu – korisnik neće biti prihvatljiv za financiranje iz ove operacije. Nadalje, da bi zadovoljio uvjete natječaja poljoprivrednik treba prilikom podnošenja zahtjeva za potporu biti upisan u Upisnik poljoprivrednika. U obzir se uzimaju površine upisane ili u ARKOD ili u Upisnik poljoprivrednika. Korisnik treba pribaviti Procjenu štete u skladu s Metodologijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

U izradi je i Uputa u kojoj će biti navedeni svi uvjeti prijave na natječaj i način na koji ih zadovoljiti. Timovi Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Savjetodavne službe i Hrvatske gospodarske komore održat će niz operativnih sastanaka s predstavnicima lokalne samouprave, razvojnih agencija i lokalnih akcijskih grupa – kako bi, udruženim snagama, poljoprivrednike čiji je poljoprivredni potencijal  stradao, što učinkovitije pripremilo za prijavu dokumentacije za predstojeći natječaj.

Naglašavamo da je natječaj namijenjen obnovi poljoprivrednog potencijala, dakle nije mu cilj nadoknada nastale štete. Nakon završetka natječaja i obrade svih prijava, na proljeće 2018. godine predviđene su isplate po stvarnim troškovima obnove poljoprivrednog potencijala (nastalim nakon podnošenja zahtjeva za potporu). Napominjemo da je nakon konačne isplate korisnik u obvezi narednih 5 godina baviti se poljoprivrednom proizvodnjom za koju je ostvario potporu.

„Na ovaj način pomoći ćemo poljoprivrednicima čija je zemlja kompletno uništena, da kvalitetno prijave svu nastalu štetu kako bi mogli zadovoljiti EU natječajna pravila, dobiti novac te što prije krenuti s obnovom svojih gospodarstava.  Naše ekipe su na terenu. Počeli smo sa operativnim sastankom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ponedjeljak, a nastavljamo i u Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji, odnosno svim županijama koje su pretrpjele elementarnu nepogodu“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao – „Ovaj natječaj nije predviđen samo za opožarena područja, već se na njega mogu javiti svi poljoprivrednici koji su zbog tuče, mraza ili druge nepogode izgubili poljoprivredni potencijal – a njima ćemo omogućiti i isplatu predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava javne potpore.

Pripremi za ispis