VII Manifestacija Maslinova ulja hrvatskoga juga

Petu godinu uzastopno, područje Dubrovačkog primorja, odnosno mjesto Orašac i hotel „Radisson Blue Resort & Spa“, mogu se pohvaliti domaćinstvom spomenutog događaja. Prijašnjih godina manifestacija se odigravala krajem veljače, međutim zbog organizacijskih razloga ove godine je njeno odvijanje pomjereno za 2 mjeseca što, kako vjeruje organizator, neće utjecati na njenu uspješnost. Manifestaciju organizira Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije uz pomoć „Zavoda za mediteranske kulture“ Sveučilišta u Dubrovniku, a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak treba podsjetiti da je idejni pokretač i organizator prvog ovakvog okupljanja bilo „Maslinarstvo Konavle PZ“ da bi potom Zajednica preuzela organizaciju manifestacije narednih godina. Zajednica maslinara i uljara DNŽ je krovna udruga manjih maslinarskih udruga županije osnovana s ciljem daljnjeg unapređenja maslinarske proizvodnje na hrvatskom jugu. Navedeno unapređenje namjerava se provesti kroz projekte razvoja infrastrukture neophodne za trženje ulja te marketinške promocije proizvoda što zahtjeva da se maslinarska proizvodnja podigne na viši, profesionalni nivo koji će udovoljiti sve zahtjevnijem tržištu maslinovih ulja pogotovo sada i sa aspekta članstva Republike Hrvatske u EU.

Upravo u tom smjeru ide održavanje ove manifestacije koja je zamišljena kao edukacija i maslinara i potrošača s jedne strane te s druge kao promocija vrhunskih ulja koje nam hrvatski jug daje zahvaljujući prirodnim uvjetima i vrijednim rukama maslinara.

Kao i prethodnih godina, i ovaj maslinarski skup je interesantan po tome što će se na jednom mjestu okupiti sva najbolja ulja hrvatskog juga te ih senzorski kušati i ocijeniti panel grupa senzorskih ocjenjivača ulja iz Dubrovačko neretvanske županije čije je pak formiranje bio jedan od rezultata aktivnosti Zajednice. Zahvaljujući uspješno realiziranom IPA projektu, ulja se senzorski ocjenjuju u laboratoriju oformljenom po svim standardima COI-ovih procedura za senzorsko ocjenjivanje maslinova ulja, a koji se nalazi u sklopu spomenutog Zavoda za mediteranske kulture.

Održavanje manifestacije započinje u 15:30 h obilaskom maslinika na predjelu Orašca s ciljem edukacije maslinara o aktualnim agrotehničkim radnjama. Potom u 18:00 h slijedi otvaranje manifestacije i stručni skup s temama iz maslinarstva i uljarstva te vođena degustacija maslinova ulja i analiza rezultata ocjenjivanja ulja pristiglih za natjecateljski dio manifestacije. Također je planirana i prezentacija pakovina maslinova ulja da bi na koncu manifestacija završila proglašenjem pobjednika i dodjelom priznanja za najbolja ulja te druženjem maslinara i uljara uz prigodni domjenak i glazbu.

Na kraju se još može spomenuti da će djelatnici Savjetodavne službe dati svoj doprinos održavanju manifestacije kroz program stručnih predavanja i terenski obilazak maslinika.

Marijo Car, dipl. ing. agr.
Viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis