Međunarodna konferencija i radionica o sigurnoj i održivoj uporabi pesticida, Lisabon,Portugal, 7-8. lipnja 2016.

Uvriježeno je mišljenje da je nemogućnost zaštite usjeva od bolesti i štetnika u direktnoj korelaciji s cijenom hrane na svjetskom tržištu.

”Ako poljoprivredni proizvođač ne može zaštiti svoje usjeve, cijene proizvoda će neizbježno- rasti’‘ (Graeme Taylor).

Sigurna i održiva uporaba pesticida daje savjete o sigurnom rukovanju, pravilnom skladištenju i primjeni pesticida, kao i o gospodarenju opasnim otpadom.

Projektom „Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja“, Europska udruga za zaštitu bilja

– ECPA podiže svijest korisnika i aktivnu zaštitu njihovog zdravlja i okoliša. Projekt se provodi više od desetljeća u 16 zemalja Europske unije.

”CROCPA” (članica ECPA-e), već nekoliko godina vrlo uspješno provodi nekoliko projekata kojima se potiče održiva poljoprivreda. To su: projekt CROCPA EKO MODEL – skupljanja i zbrinjavanja prazne ambalaže SZB, Sigurna primjena pesticida i Sprječavanje nezakonitih pesticida.

2015. godine konferencija i radionica ECPA-e se održala u Svetom Martini na Muri u Hrvatskoj.

Smanjenje rizika izlaganju pesticidima korištenjem tehničkih sustava

Preporuke na uputstvima na upotrebu pesticida za upotrebu osobne zaštitne opreme zavise o karakteristikama proizvoda i potencijalnih izlaganjima štetnom djelovanju pesticida. Postojanje tehničkih sustava u opremi za primjenu pesticida smanjuje potencijalno izlaganje opasnim tvarima. Dobro je poznata važnost zatvorenih kabina opremljenih filterima za udobnost i sigurnost rukovatelja, i kako anti-drift mlaznice mogu smanjiti ne samo izloženost rukovatelja već i šteten utjecaj na okoliš.

Zatvoreni sustav prijenosa (Closed Transfer Systems CTS) omogućava prijenos pesticida direktno iz originalne ambalaže u spremnik prskalice ili raspršivača bez kontakta rukovatelja. Upotreba zatvorenog sustava prijenosa trenutno nije uobičajena, ali u budućnosti će biti standard u Europi, i ova radionica je značajan doprinos upotrebi inovativnih tehničkih rješenja u poljoprivredi.

Na ovoj radionici imali smo priliku vidjeti rezultate istraživanja, praktične demonstracije i komentirati prikazane tehničke sustave, isto tako i na koji način poboljšati znanje i vještine poljoprivrednika u sigurnoj i održivoj uporabi pesticida.

Teme prezentacija/radionica na konferenciji ECMA:

1. Zatvorene kabine (Jens Karl Wegener – Julius Kühn – Institut JKI)

2. Anti-drift Najbolja praksa (Jordi Llop – UNIVERSIDAD POLITECNICA CATALUÑA)

3. Zatvoreni sustav prijenosa CTS (Tom Robinson – ECPA CTS)

4. Modifikacija pneumatskih sijačica (Francisco Garcia – ANIPLA)

1. Zatvorene kabine

Zatvorena traktorska kabina štiti rukovatelja do neke mjere (ne u potpunosti). Traktorske kabine ili kabine samohodnih prskalica igraju važnu ulogu u zaštiti rukovatelja od štetnog djelovanja pesticida. Standard EN 15695 razlikuje četiri razine zaštite:

  • Bez definirane zaštite
  • Zaštita od prašine
  • Zaštira od prašine i aerosola
  • Zaštita od aerosola i para

Traktori mogu biti opremljeni filtrima koji pročišćiju zrak (unutar kabine i zrak koji ulazi u kabinu). Ugljeni filteri su često dodatna oprema na traktorima, i trebaju se mijenjati prema uputama proizvođača da bi zadržali razinu pročišćavanja zraka u kabini. Ali često se postavlja i pitanje kontaminacije (izlazak/ulazak u kabinu npr. kod zamjene ili čišćenja mlaznice prilikom prskanja…), unatoč primjeni osobne zaštite.

2. Anti-drift Najbolja praksa

Veličina kapljica je jedan od glavnih čimbenika kod primjene pesticida, kojom uz radni tlak i određeni tip mlaznice postižemo željeni rezultat – kvalitetnu zaštitu uz smanjeno zanošenje. Standardne mlaznice možemo koristiti samo kad to vremenski uvjeti dozvoljavaju (relativna vlažnost zraka veća od 50 %, temperatura ispod 20 °C i brzina vjetra manja od 4 m/s. Primjena anti-drift mlaznica je važan dio održive uporabe pesticida i u velikoj mjeri poboljšava kvaltetu zaštite bilja, zaštitu okoliša i ljudi (rukovatelja). Različite izvedbe anti-drift mlaznica, s većim promjerom kapljica omogućuju sigurniji rad i u uvjetima kada zaštita bilja s klasičnim mlaznicima ne bi bila moguća radi zanošenja (drift).

3. Zatvoreni sustav prijenosa (CTS)

Priprema škropiva potencijalni je rizik kontaminacije rukovatelja i onečišćenja okoliša. CTS sustav omogućuje siguran prijenos pesticida iz originalne ambalaže u spremnik prskalice/raspršivača uz obvezno ispiranje prazne ambalaže čistom vodom-što osigurava sigurno zbrinjavanje, uz minimalno dozvoljen ostatak pesticida u ambalaži.

Predstavljena su dva sustava sa inovativnim i sigurnim rješenjima punjenja i ispiranja ambalaže, koja će uz daljnji razvoj i suradnju s industrijom ambalaže i proizvođača strojeva za primjenu pesticida zasigurno donijeti nove standarde u sigurnoj primjeni pesticida. Trenutno se u svijetu većina proizvoda za zaštitu bilja koristi u malim spremnicima (ambalaži). Postoje razni rizici kontaminacije prilikom mjerenja i punjenja spremnika prskalice/raspršivača (onečišćena folija, zatvarač, ispiranje ambalaže). Easy flow sustav se može prilagoditi svim vrstama ambalaže i pruža potpunu zaštitu korisnika uz dobro ispiranje prazne ambalaže i sigurno skladištenje.

Video prikaz easy flow (Agrotop): https://youtu.be/CkJmpJHdT4I

4. Modifikacija pneumatskih sijačica

Sjetva tretiranog sjemena predstavlja potencijalnu opsanost po zdravlje rukovatelja i onečišćenja okoliša. Dokazano je da će se sjetvom i manilpulacijom loše tretiranog sjemena povećati broj slobodno lebdećih čestica. Pneumatske sijačice koje rade na principu podtlaka potrebno je modificirati na način da se struja zraka iz turbine smanjuje i usmjerava prema tlu, kako bi se smanjila emisija opasnih čestica u zraku.

Europska unija zahtjeva obveznu izobrazbu profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja. Hrvatska udruga za zaštitu bilja CROCPA i SAVJETODAVNA SLUŽBA partneri su na ovom važnom poslu i učinili su sve da bi se radne metode dobre poljoprivredne prakse, korištenje osobnih sredstava zaštite u svakodnevnim poslovima u polju i nasadu pravilno primjenjivali u svrhu osobne zaštite i zaštite okoliša.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
Savjetodavna služba

Pripremi za ispis