Svjetska premijera kombajna Deutz-Fahr razvijenog i proizvedenog u Hrvatskoj tvornici žetelica

Korporacija Same Deutz-Fahr preuzela je 2005. godine tvornicu kombajna u Županji, i premijera novog kombajna bila je prilika da se obilježi deset godina uspješnog rada u hrvatskoj tvornici. Korporacija SDF je u tvornicu kombajna u Županji investirala 30 milijuna eura i zaposlila oko 300 radnika. Godišnje se proizvodi oko 450 kombajna od kojih najveći dio završi u izvozu. Kombajn serije C6000 se odlikuje novom, većom kabinom sa suvozačkim sjedištem, i novom upravljačkom konzolom, čime je postignuta ugodnost i lakoća rukovanja. Dizajn je postao jedan od važnijih odlika novih kombajna, zahvaljujući talijanskom studiju ”Giugiaro”.

Deutz-Fahr ostao je vjeran svom osnovnom konceptu kombajna s pet slamotresa, kao i kod većih modela. Razvijene su četiri izvedbe serije C6000, s tim da je model C6205 standardni model (dodatna oznaka TS označava turbo separator) i namijenjene su žetvi svih vrsta žitarica (uključujući i rižu). Novi ”Variocrop” varijabilni heder je dostupan sa radnim širinama od 4,5m, 5,5 m i 6,5 m, što omogućuje širok raspon adaptacije kombajna za usjeve od ječma do uljane repice. Sustav vršidbe ostaje karakteristika kombajna serije C7000 i serije C9000, što garantira vrhunsku učinkovitost. Bubanj je promjera 600 mm sa osam letvi. Sustav je poboljšan turbo separatorom koji povećava učinkovitost kombajna i do 20 %. Spremnik zrna ima kapacitet od 7000 l, a kombajn je pogonjen naj učinkovitijem eko prihvatljivim motorom (Tier 4 Final) dostupnim na tržištu (DEUTZ TCD L6 T4F 6.1 L), nominalne snage 230 KS (169 kW) i maksimalnom snagom od 250 KS (184 kW). Common rail motor s 24 ventila uz upravljačku sustav opskrbljuje kombajn s dovoljno snage u svakom momentu žetve, i opremljen je SCR sustavom koji znatno smanjuje emisiju štetnih čestica u atmosferu. Upravljačka konzola opremljena je joystic-om, koji sve operacije čine znatno olakšanim. CCM sustav omogućuje kontrolu kvaliteta rada kombajna prezentirajući podatke rukovatelju svaki trenutak žetve. Podbubanj ima široki kut od 121°, što znatno pridonosi vršidbi. Podbubanj dolazi u tri varijante: 11, 14 i 16 mm što omogućuje kombajniranje raličitih žitarica. Kombajn može biti opremljen i sa visoko učinkovitom sitnilicom slame koji s lakoćom usitnjava i raspodjeljuje velike količine slame.

Kombajn Deutz-Fahr serije 6000 zasigurno će biti viđen na hrvatskim i svjetskim žitnim poljima s oznakom: ‘’Made in Croatia’’.

Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
viši koordinator

Pripremi za ispis