Studenti Agronomskog fakulteta u posjetu ekološkim gopodarstvima

Posjećena gospodarstva, Terezije Nakani i Katice Milović imaju zavidan staž u ekološkoj proizvodnji i jedna su od malobrojnih koja su ustrajala u toj proizvodnji. Sa iskustvom od više od deset godina u proizvodnji po ekološkim principima te uz stalan nadzor kontrolnih tijela rado su svoja iskustva podijelile sa studentima i njihovim profesoricama. Upoznale su ih sa načinom rada kontrolnih tijela, potrebnim registracijama za prodaju prerađevina, načinom proizvodnje te su obišli postojeću proizvodnju na oranicama.

Imanje Terezije Nakani na površini od 1 hektara bavi se uzgojem povrća, a polako prelazi na uzgoj bobičastog voća. U kući koja je autohtona kuća bilogorskog sela nalazi se prerada (sušenje, pasteriziranje povrća) proizvoda uzgojenih tokom godine na imanju. Najveći dio proizvodnje kao prerađevine (kompoti, pekmezi, sušeno povrće) prodaje na izložbama i sajmovima koji se organiziraju tokom godine na županiji i van nje. Studenti su obišli cijelo imanje, upoznali se sa veličinom imanja, te probali dio od proizvedenih proizvoda na imanju.

Uskoro će u bilogorskoj kući koja je stara više od 100 godina biti uređena etno izložba i kušaonica prerađevina dobivena ekološkim uzgojem.

Katica Milović na površini od 3,3 ha bavi se uzgojem ratarskih kultura (tikve uljarice, raž, ječam, kukuruz) te drži manje stado ovaca za koje proizvodi hranu na svom imanju. Da bi proizvodnja bila zaokružena važan dio je proizvodnja komposta na imanju koji služi u gnojidbi oranica. Kako se u nadzoru nalazi i starinski voćnjak sa raznim voćnim vrstama, voće prerađuje u ukusne pekmeze. Studenti su imali priliku obići imanje te vidjeti kako izgleda uređena prostorija za preradu proizvoda koji svoje mjesto i kupce nalaze na sajmovima i izložbama u Hrvatskoj. Uz degustaciju domaćih proizvoda, gospođa Katica je upoznala studente sa problemima s kojima se tokom godina suočavala ali koje je uspješno prevladala, ne odustajući od proizvodnje za koju se opredijelila.

Posjet imanju koje se bavi seoskim turizmom u Ribnjačkoj „Na malenom brijegu vlasnika“ Vladimira Vlainića bio je završetak ove zanimljive stručne ekskurzije. Vlasnik ih je upoznao sa povijesti svoga imanja koje se bavi seoskim turizmom i jedno je od prvih na županiji. Studenti su obišli imanje smješteno na vrhu brijega, odakle se uživa u pogledu na zelenilo Bilogore.

Prije rastanka rukovoditeljica Podružnice je ukratko upoznala studente sa radom Savjetodavne službe na županiji.

Iva Majhen-Vlašiček, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis