Ocijenjena vina za prvi katalog vina autohtonih hrvatskih sorata

Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača  sa 121-im uzorkom  vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su  i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:

Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska – 48 uzoraka

Vinogradarska regija Primorska hrvatska – 83 uzoraka

Bijela vina – 86 uzoraka

Rose vina – 6 uzoraka

Crvena vina – 29 uzoraka

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača(enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti  sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.

Predsjednik ocjenjivačkih komisija:

 Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Tajnik ocjenjivačkih komisija:

Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Članovi ocjenjivačkih komisija – enolozi:

Prof . Dr. sc.  Ana Jeromel –  Agronomski fakultet Zagreb

Prof .Dr. sc. Bernard Kozina – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Ivana Puhelek – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Mirela Osrečak – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Željko Andabaka – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Marijan Bubola – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Tomislav Plavša, dipl. ing. agr.  – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Mirko Batušić, dipl. ing. agr. – Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo

Ivana Rendulić, dipl. ing. agr. – Zagrebačka županija

Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju

Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr. – Eno expert d.o.o. Zagreb

Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba

Mr. sc. Vlasta Rubeša Vili – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba

Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr. – Agronomski fakultet Zagreb

Organolepitčko ocjenjivanje provedeno je prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, bodovne granice za pojedina odličja bile su:

90-100 bodova – Velika zlatna diploma

85-89 bodova – Zlatna diploma

80-84 boda – Srebrna diploma

75-79 bodova – Brončana diploma

61-74 boda – priznanje

Proglašenje šampiona će biti objavljeno u četvrtak, 5. travnja 2018. na tiskovnoj konferenciji na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina 
Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Pripremi za ispis