Održano 14. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i grad – domaćin natjecanja u oranju, grad Križevci.

Bogat fond nagrada na 14. županijskom natjecanju u oranju: foto Tatjana Međimurec

Natjecanje je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak i ovom prigodom istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od prvih Županija koja je organizirala ovakav tip natjecanja. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, a ispred domaćina – grada Križevaca, gradonačelnik Branko Hrg, saborski zastupnik i predsjednik odbora za poljoprivredu.

Uoči samog natjecanja, župan, Darko Koren uručio je natjecateljski plug premetnjak Udruzi orača Koprivničko-križevačke županije sa željom da oračima pomogne da ostvare još bolje rezultate na budućim natjecanjima.

Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 9 ekipa, 4 u kategoriji ravnjaka i 5 u kategoriji premetnjaka. Voditelj natjecanja, bio je viši koordinator za organizaciju rada podružnica u Savjetodavnoj službi, Siniša Hrgović koji je trener hrvatske oračke reprezentacije. On je brinuo da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja. Sudci koji su ocjenjivali vještinu oranja na ovom natjecanju su iz nama susjednih Županija – Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije (Zoran Piskač, Željko Krapec i Stjepan Pokrivač – i sami natjecatelji u oranju, ali i educirani sudci). Oni su ocijenili ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate. Tri najuspješnija orača kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),
  2. Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica) i
  3. Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci),

na četvrto mjesto plasirao se Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog, a peto mjesto zauzeo je Zdenko Srbljinović iz Svete Helene koji se prvi puta natjecao.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik),
  2. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (grad Križevci) i
  3. Kristijan Sučić iz Marinovca (grad Križevci),

a četvrtoplasirani je Marijan Kos iz Ivanca Križevačkog.

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Zoran Radiček predstavljat će našu Županiju na 14. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 27. kolovoza u Zagrebačkoj županiji, u Velikoj Gorici.

Najveći uspjeh u plasmanu na državnim natjecanjima u oranju za našu je Županiju postigao Saša Višak koji je prošle godine, na 13. državnom natjecanju u Suhopolju osvojio prvo mjesto u kategoriji oranja plugom ravnjakom.

Time je stekao pravo da predstavlja Republiku Hrvatsku na 63. svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati 10. -11. rujna 2016. u Engleskoj, u Crockey Hill-u, u blizini York-a.

Hvala svim sponzorima, Županiji Koprivničko-križevačkoj, Gradu Križevcima, Ivanečkim snahama, predstavnicama Križevačke djevojačke straže, OPG-u Crnčić, Srednjoj gospodarskoj školi, Križevci, DVD-u Glogovnica, glazbenicima i ugostiteljima, te predstavnicima medija na doprinosu u organizaciji ovog natjecanja.

Mladen Crnčić – vlasnik natjecateljske parcele i natjecatelj: foto Tatjana Međimurec

Natjecatelji 14. natjecanja u oranju u Koprivničko-križevačkoj županiji sa sponzorima: izvor fotografije-Kc-kž županija

 

mr. sc. Tatjana Međimurec,
član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Pripremi za ispis