Održano 13. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Mještani Jarmine ponosni su na svoje selo, a kako i ne bi kad predstavljaju dobri duh Hrvatskog zagorja u srcu Slavonije.Da Zagorci osim toga što su veseljaci vole i raditi, pokazali su uspješnom organizacijom.

13. natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije, koje je održano 18. srpnja 2015. na parceli OPG-a  Draganić iz Jarmine. Ovu vrlo zahtjevnu organizaciju, a posebno ove godine kad se radilo na temperaturi i do +39 °C pomogli su Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Općina Jarmina i Savjetodavna služba PO Vukovarsko-srijemske županije.

Pokrovitelj ovog natjecanja, kao i svake godine, bila je županija Vukovarsko-srijemska to jest Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, a glavni sponzor tvrtka „Lateran Agro“  iz Vinkovaca, koji je osigurao dvije druge nagrade i majice za natjecatelje i suce. Ostali sponzori su bili : „Pioneer sjeme“ – Zagreb,  „Agro-glas“ – Osijek,  PIK – Vinkovci,  „Poljoopskrba Međunarodna trgovina“ – Zagreb.

Prije početka natjecanja načelnik Općine Jarmina, gospodin Andrija Draganić obratio se nazočnima riječima dobrodošlice, zahvalio svima na dolasku i na pomoći oko organizacije i zaželio neka pobjedi najbolji. Nakon svečanog otvaranja ispred šatora sa posjetiteljima prošao je mimohod traktora s odvažnim natjecateljima koji su zauzeli svoje startne pozicije i počela je velika bitka za prvo mjesto, a usprkos visokoj temperaturi i tvrdom i suhom tlu.

Natjecalo se u dvije kategorije: plugovima ravnjacima 9 natjecatelja, a plugovima premetnjacima.

5 natjecatelja. Svima velika zahvala jer ih ovi ekstremni uvjeti nisu omeli da pokažu svoje znanje i umijeće. Da je bilo vrlo teško govori i činjenica da su odustala dva natjecatelja (Luka Matajić- savinuo dva raonika i Krunoslav Filipov).

Sve su pomno nadzirali, bilježili i ocjenjivali suci: Ivica Prpić, Dario Đurđević i Željko Kucjenić. Voditelj natjecanja je bio Đuro Cerovčec, ujedno i predsjednik UNO-VSŽ.  Zbog teških uvjeta suci su odlučili da neće dodjeljivati negativne bodove za dubinu, ali su se pridržavali svih ostalih kriterija određenih pravilnikom svjetske oračke udruge. Suci su odlučili:

kategorija plugovi ravnjaci

  1. Đuro Lešić (Bošnjaci), OPG.
  2. Ivan Jovanovac (Bošnjaci), OPG.
  3. Antun Malešević (Komletinci), PIK-Vinkovci

kategorija plugovi premetnjaci

  1. Josip Vinković (Bošnjaci), OPG.
  2. Igor Živković (Retkovci), OPG.
  3. Matija Dugina (Jarmina), OPG.

Pobjednici su si osigurali put na državno natjecanje koje će se održati  4.-5. rujna 2015. u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz to, pobjednici su dobili: prijelazne pehare, plakete, novčane bonove, kristalne vaze HUONO-a, priznanja, diplome, i vrijedne nagrade sponzora, a ostali natjecatelji su dobili Priznanja i nagrade sponzora.


Općina Jarmina pripremila je za natjecatelje iz Jarmine pehare koje im je uručio načelnik Draganić, što bi im trebao biti vjetar u leđa za daljnja natjecanja.

Ovom prigodom posebno bih se zahvalio Općini Jarmina na čelu sa načelnikom Andrijom Draganić, koji su odradili svoju zadaću vrlo uspješno usprkos velikom broju nepovoljnih okolnosti. Zahvalio bih se i natjecateljima, ali i publici koja je sve pomno pratila do samoga kraja. Druženje je nastavljeno uz ručak i glazbu koja je nezaobilazna na ovakvim događanjima. U nadi da se vidimo i iduće godine i u još većem broju srdačan pozdrav.

Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis