Smotre u Višnjanu i Kanfanaru

Glavni organizator i promicatelj izložbe  bio je SUIG (Savez uzgajivača istarskog goveda) na čelu s predsjednikom Aldom Štifanićem, dok su suorganizatori bili: Hrvatska poljoprivredna agencija, Općina Višnjan, te Istarska županija.

Na izložbi su predstavljene tri kolekcije istarskog goveda s ukupno 54 grla (devet junica, trideset osam krava i sedam bikova).

Stručnu ocjenjivačku komisiju činili su: Ivica Vranić, Neven Rimanić, Alfredo Jedrejčić i Ivanka Bervida.

Na jubilarnoj smotri dodijeljene su nagrade u kategorijama junica, ostalih krava, te kategoriji bikova.

U kategoriji junica prvo mjesto osvojila je junica vlasnika Rojnić Emila iz Orihi, koji je osvojio i prvo mjesto u kategoriji ostalih krava za kravu Galjardu. Najljepšim bikom proglašen je bik Zvane L2, vlasnika Poljo-obrt Milohanić iz Višnjana.

Šampionsko zvono, kao najveću nagradu ove manifestacije dobio je Rabar Anton iz Kanfanara za kravu Rožu, životnog broja HR 6101227258.

U subotu, 29. srpnja 2017. godine na blagdan Jakovlja, u Kanfanaru,  je održana 27. smotra istarskih volova koja je privukla veliki broj domaćih i stranih posjetitelja.

Nakon otvorenja smotre, vođena svojim vlasnicima, kolona od 17 istarskih volova iz čitave Istarske županije, uputila se na vaganje i atraktivnu demonstraciju oranja.

Titulu najtežeg istarskog vola osvojilo je grlo vlasnika Maria Udovičića iz Gospodi blizu Tinjana, težine 1.248 kilograma.

U kategoriji poslušnosti prvo mjesto osvojio je par volova u vlasništvu Gašparini Maria iz Fabci kod Višnjana.

Najljepšim istarskim volom proglašen je vol Bakin vlasnika Krizmanić Alojza iz Velog Ježenja.

Već tradicionalne smotre u Kanfanaru i Višnjanu doprinose očuvanju i promociji istarskog goveda, simbola istarske baštine.

 

Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis