12. međunarodni pčelarski sajam

Organizatori sajma su bili Bjelovarski sajam d.o.o., Hrvatski pčelarski savez te Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije, a suorganizatori su bili Bjelovarsko – bilogorska županija, Grad Bjelovar, Grad Zagreb i Pčelarska udruga Bilogora Bjelovar. Ove godine sajam je trajao dva dana i to 6. i 7. veljače.

Na službenom otvorenju prisutnima su se obratili kratkim pozdravnim govorima direktor sajma Davorin Posavec, gradonačelnik Bjelovara Antun Korošec, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs, predsjednik HPS-a i saborski zastupnik Vladimir Bilek, a sajam je proglasio otvorenim ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić.

I ove godine sajam je posjetio velik broj pčelara kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja. Velik broj pčelara iskoristio je sajam za kupovinu potrebne pčelarske opreme i pribora.

Na sajmu je ove godine sudjelovalo 126 izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Poljske, Francuske, Ukrajine, Mađarske, i Finske.

Edukativni dio sajma vodio je moderator Zlatko Tomljanović dr.vet.med. Održano je desetak vrlo interesantnih i poučnih predavanja koje je pratio velik broj pčelara. Tako je Flemming Vejsnæs dipl. ing. biol. Iz Danske održao predavanje na temu  „Pčelarstvo u Danskoj i Norveškoj – praktična iskustva“, doc. dr. sc. Goran Mirjanić (B i H) imao je predavanje o hranidbi pčela, dr. sc. Kazimir Matović (Srbija) govorio je o europskoj i američkoj gnjiloći pčelinjeg legla, a Gordana Megić mag.ing. predstavila je „Hrvatsko apiterapijsko društvo“.

Na kraju prvog dana predavanja gospodin Stjepan Brijačak iz udruge „Papuk“ Voćin predstavio je Priručnik u pčelarstvu, knjigu u koju je pretočio svoje bogato pčelarsko iskustvo.

Drugi dan je dr. sc. Goran Jevtić (Srbija) govorio o dinamici razvoja pčelinje zajednice, Boris Bučar dipl. ing. (Hrvatska) održao je predavanje pod nazivom „Polen ili nadomjesci – što bi pčele odabrale“, Miroslav Antolčić prof. govorio je o uzgoju matica za vlastite potrebe, Igor Petrović dipl. ing. agr. (Hrvatska) održao je predavanje „Kako do poticaja kroz mjere ruralnog razvoja“ i na kraju je Zlatko Tomljanović dr. vet. med. Govorio o varoozi i etiniozi odnosno o njihovoj kontroli, suzbijanju, preventivi i suživotu.

I ove godine su pčelari pokazali vrlo veliko zanimanje kako za izložbeno – prodajni tako i za edukativni dio sajma, te je kako po broju izlagača tako i po broju posjetitelja Pčelarski sajam u Gudovcu i nadalje vodeći u regiji.

Jaromir Vrbicky, dipl. ing. agr.
stručni suradnik

Pripremi za ispis