Tečaj prerade mlijeka na OPG-u

Na poziv proizvođača mlijeka i stručnih službi u Dubrovačko neretvanskoj županiji, od 25. do 27. veljače 2015. godine, organiziran je Tečaj prerade mlijeka na OPG-u u trajanju od 20 sati teoretske i praktične nastave.

Teoretski i praktični dio tečaja

Dio teoretske nastave prvog dana organiziran je u Stonu koji se nalazi otprilike na polovici puta, ako se ide iz najudaljenih djelova županije.

Domaćin praktičnog dijela tečaja kao i preostalog dijela teoretske nastave druga dva dana bio je gospodin Miho Kukuljica u Mihanićima, općina Konavle koji u ovoj županiji jedini ima obiteljsku mini siranu odobrenu pod posebnim uvjetima.

O interesu proizvođača za ovakvim vidom edukacije dovoljno govori podatak da je više od 15 proizvođača mlijeka koji ga prerađuju ili planiraju prerađivati na svom OPG-u, iz svih krajeva Dubrovačko neretvanske županije sudjelovalo na tečaju, a neki su dnevno vozili i preko 200 km kako bi sudjelovali na zadnja dva dana tečaja.

Teoretski dio obuhvatio je niz stručnih predavanja u kojima su prezentirane teme vezane uz kvalitetu mlijeka, zdravlje vimena, dobru higijensku praksu u proizvodnji i preradi mlijeka, izgled objekata za preradu te način njihovog registriranja i odobravanja, zakonska legislativa u preradi mlijeka, osnove sirarstva, proizvodnja autohtonih sireva, označavanje i zaštita sireva, proizvodnja raznih vrsta sireva i drugih mliječnih proizvoda, njega i zrenje sireva, mane/greške sireva te senzorsko ocjenjivanje sireva.

Praktični dio tečaja bio je prikaz odnosno demonstracija izrade polutvrdog sira, mekog sira škripavca, albuminskog sira – skute, svježeg sira i vrhnja (3 različite tehnologije izrade), maslaca, slanih i slatkih sirnih rolada od svježeg sira i aromatizirane sirutke (kisele sirutke koja zaostaje u proizvodnji svježeg sira kao nusproizvod).

Jedan od proizvoda praktičnog dijela radionice – Škripavac

Zadnjeg dana tečaja svi ovi proizvodi našli su se na stolu i degustirani su od strane svih sudionika tečaja pri čemu je iskazano veliko zadovoljstvo i pohvale cjelokupnoj radionici.

Nakon degustacije polaznici trodnevnog dvadesetsatnog Tečaja prerade mlijeka na OPG-u dobili su Certifikat o završenom tečaju prerade mlijeka na OPG-u.

Predavači i polaznici s Certifikatima

Program tečaja prerade mlijeka na OPG-u za potrebe ove radionice pripremile su djelatnice Radne grupe za sirarstvo Savjetodavne službe (autori članka). Ovom prilikom želimo izraziti veliku zahvalnost našim domaćinima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na toplom gostoprimstvu kao i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos za uspješno održavanje ovoga tečaja.

Buše na krškom pašnjaku s pogledom na Babin Kuk

Područe Jadranske Hrvatske ima veliki potencijal u plasmanu svih vrsta poljoprivrednih proizvoda ali ima ograničene proizvodne resurse naročito najjužniji dio gdje se mogu uzgajati samo životinje skromnih zahtjeva, u ekstenzivnom sustavu držanja. Ovdje ima velikog smisla spajanje jadranske i kontinentalne Hrvatske čime bi profitirali mnogi proizvođači hrane, a znanje i vještine im možemo prenositi na cijelom području Lijepe Naše.

 

Dubravka Kaić, Višnja Magdić, Anđelka Pejaković

Više stručne savjetnice Radne grupe
za sirarstvo Savjetodavne službe

Pripremi za ispis