Održana Učionica u polju – efekti inokulacije sjemena soje i agrotehnika proizvodnje soje s naglaskom na zaštitu usjeva od korova

Pokus je postavljen na parceli obitelji Kovačić Antuna iz Koprivnice, u mjestu Jagnjedovec. Cilj ovog pokusa bio je prikazati mogućnost sjetve soje korištenjem bakteriziranog sjemena i razlike u gnojidbi dušičnim gnojivima ukoliko se poljoprivrednik odluči za sjetvu bez bakterizacije. Korišteno je sjeme na kojem je već prilikom dorade izvršena inokulacija, u usporedbi s bakterizacijom koju obavlja sam poljoprivrednik neposredno prije sjetve i neinokuliranim sjemenom. Posijana je rana sorta soje, Flavia (Probstdorfer Saatzucht) 00 grupe zrenja. Tlo na kojem je posijan pokus je kisele reakcije, kao i većina oraničnih površina na Koprivničko – križevačkoj županiji.


Povećan interes poljoprivrednika

Na parceli je zaštita usjeva od korova provedena nakon sjetve, a prije nicanja, a zatim i korekcija koja je  provedena u razdvojenoj primjeni (split-aplikacija). Herbicide korištene na ovom pokusu proizvodi tvrtka BASF – The Chemical Company. Okupljeni poljoprivrednici mogli su vidjeti koliko je važno poznavati i održavati plodnost tla. Ovogodišnji otežani uvjeti proljetne sjetve na zbijenim tlima, loše strukture i vodozračnih odnosa imali su za posljedicu sporo i neujednačeno nicanje koje otežava suzbijanje korova. Kako, kada, s kojim herbicidom (izbor ovisi o vrsti korova na parceli) i s kojom dozom herbicida suzbijati korove pokazali smo na jednom primjeru i na ovoj „učionici u polju“. Dominantan korov na ovoj parceli je ambrozija. Kako bi usjev soje izgledao da se nije provela pravodobna zaštita od korova, vidi se na fotografiji.


Kontrola (dio parcele na kojem nisu korišteni herbicidi)

Ekstremno visoke temperature koje su obilježile prvih 20 dana srpnja, ali i veći dio lipnja uz nedostatak oborina neće se dobro odraziti na prinos soje. Dio cvjetova je već sada otpao. Osim toga, na području Koprivničko – križevačke županije, već u drugoj polovici lipnja zabilježena je pojava običnog crvenog pauka ili koprivine grinje. Sada, kao posljedicu prekomjernog umnažanja koprivine grinje, možemo uočiti dijelove usjeva soje bez lista. Nažalost, u našoj zemlji nema registriranih pripravaka za suzbijanje ovog štetnika.

Izgled šteta na soji od koprivine grinje


a) – list;


b) na usjevu – (defolijacija)

Provođenjem pokusa i organizacijom ovakvih „učionica u polju“ poljoprivredni proizvođači tijekom vegetacije, izravno u polju, imaju priliku vidjeti nešto novo, ali i međusobno razmijeniti iskustva iz vlastite proizvodnje. Pred nama je još jedna „učionica u polju“, tijekom mjeseca rujna, na parceli gdje je posijano 9 ranih sorata soje, odgovarajuće duljine vegetacije za sjeverozapadni kontinentalni dio Hrvatske.

mr. sc. Tatjana Međimurec
viša koordinatorica za ratarstvo

Pripremi za ispis